Πλασματικά έτη: Δωρεάν αναγνώριση έως και ενός έτους ανεργίας

0

Τη δυνατότητα δωρεάν αναγνώρισης έως και ενός έτους ανεργίας για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος παρέχει η νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ αναδρομικά από τις 17 Μαΐου 2019 και έπειτα σε περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του Φορέα για τα πλασματικά έτη, ως χρόνος ασφάλισης για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του δύναται να λογίζεται και «ο χρόνος καταβολής του βοηθήματος του βοηθήματος ανεργίας που έχουν πάρει από τον ΟΑΕΔ».

Η αναγνώριση του χρόνου επιδότησης δε λόγω τακτικής ανεργίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 300 ημέρες ετησίως, όπως ρητά ορίζεται από την εγκύκλιο.

Ειδικός λογαριασμός του ΟΑΕΔ

Από το 2011 συστάθηκε στον ΟΑΕΔ ένας ειδικός λογαριασμός ανεργίας με σκοπό τη χορήγηση βοηθήματος σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης διακοπής του επαγγέλματος στους ασφαλισμένους των π. ΟΑΕΕ π.ΕΤΑΑ και π. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (τα εν λόγω Ταμεία από την 1η Ιανουαρίου 2017 και έπειτα έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ. Με βάση τη νέα εγκύκλιο της διοίκησης του ΕΦΚΑ, η αναγνώριση αυτού του χρόνου καταβολής του επιδόματος στους μη μισθωτούς πλέον γίνεται με τους ίδιους όρους και τις ίδιες προϋποθέσεις που γίνεται και για μισθωτούς.

Όπως αναφέρει το enikos.gr, συγκεκριμένα με βάση τη εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και δημοσιογράφοι για να αναγνωρίσουν έως και ένα χρόνο πλασματικό από την περίοδο που έλαβαν το σχετικό βοήθημα θα πρέπει να προβαίνουν στις εξής ενέργειες:

–Για την αναγνώριση του χρόνου καταβολής του βοηθήματος ως πλασματικού χρόνου θα πρέπει να υποβάλουν την απαραίτητη αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες συντάξεων του ΕΦΚΑ κατά το στάδιο συνταξιοδότησης.

–Θα πρέπει να προσκομίζουν στον ΕΦΚΑ τη σχετική βεβαίωση της καταβολής του βοηθήματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Όσον αφορά την αξιοποίηση του πλασματικού χρόνου καταβολής του βοηθήματος ανεργίας σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ για τους μη μισθωτούς:

Α) Μπορούν να τον αναγνωρίσουν χωρίς την εξαγορά, δηλαδή χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Β) Να τον αξιοποιήσουν μόνο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, δηλαδή για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για έξοδο προς τη σύνταξη (αυτό σημαίνει ότι ο εν λόγω πλασματικός χρόνος δεν συνυπολογίζεται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού τμήματος της κύριας σύνταξης)

Αρχική σελίδα

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ