Πτωχός στον ΑΝΤ1: Προτεραιότητα μας θα είναι να δημιουργήσουμε το κατάλληλο υπόβαθρο για την προσέλκυση επενδύσεων… & Συνέντευξη στην ΕΡΤ Καλαμάτας

0

Στην τηλεόραση του ANT1 και στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί», με τους δημοσιογράφους Νίκο Ρογκάκο και Ηρώ Ράντου, έδωσε συνέντευξη το πρωί της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός.

 • Για το πώς μπορούν να συμβάλουν οι περιφέρειες στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης:

«Οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας είναι κυρίως υποστηρικτικές προς το κεντρικό κράτος, είναι υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την πρόληψη – καθαρισμοί, αντιπυρικές ζώνες και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται. Είναι υπηρεσίες και έργα που αφορούν υλικοτεχνική υποδομή. Αυτό που έχουμε πρόθεση να υλοποιήσουμε είναι ένα έργο που έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά το περιφερειακό κέντρο Πολιτικής Προστασίας. Νομίζω ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ στον καλύτερο συντονισμό όλων των υπηρεσιών, προκειμένου να αντιμετωπίζουμε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά όλα αυτά τα προβλήματα».

 • Σχετικά με τα έργα υποδομής που έχει ανάγκη η Πελοπόννησος:

«Θα στραφούμε περισσότερο σε όλα τα οδικά έργα σε όλη την Περιφέρεια – υπάρχουν πάρα πολλές περιοχές οι οποίες πρέπει να συνδεθούν με τα κεντρικά οδικά δίκτυα. Ένας ακόμα τομέας στον οποίο θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση είναι ο τομέας των φυσικών πόρων και κυρίως το νερό. Είναι ένα πεδίο που απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, τόσο για λόγους άρδευσης και για τις ανάγκες της αγροτικής οικονομίας, που επίσης είναι πολύ ανεπτυγμένη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όσο και για τις ανάγκες της ανάπτυξης – πάντα με μέτρο, πάντα με πρόνοια για την προστασία του περιβάλλοντος – ώστε να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε τουριστικές υποδομές και επενδύσεις».

 • Ειδικά για τα έργα υποδομής στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας:

«Το τρίτο που χρειαζόμαστε είναι έργα υποδομής για την Πολιτική Προστασία: βλέπουμε σήμερα μεγάλα προβλήματα με πλημμύρες, χρειάζεται να υλοποιηθούν όλα τα έργα που έχουν ήδη μελετηθεί και να γίνουν και νέες μελέτες ώστε και αυτά τα φαινόμενα να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα στο μέλλον. Υπάρχουν έργα που υλοποιούνται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, υπάρχουν και έργα τα οποία έχουν κάποιες καθυστερήσεις και ειδικά για αυτά θα πρέπει να επιταχύνουμε την υλοποίησή τους. Και σίγουρα υπάρχουν ανάγκες που δεν έχουν καν μελετηθεί, οπότε και αυτά πρέπει να μπουν στις άμεσες προτεραιότητές μας».

 • Αναφορικά με την αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών:

«Υποδομές δεν είναι μόνο έργα τα οποία βλέπουμε. Υποδομές είναι και η τεχνολογία, είναι και τα ευρυζωνικά δίκτυα, είναι πολλά πράγματα τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν στο να φέρουμε νέες επενδύσεις και, συνεπώς, ανάπτυξη στην περιοχή, ώστε να συμβάλουμε με κάποιο τρόπο στην αναστροφή του δημογραφικού προβλήματος, που είναι ένα μεγάλο ζήτημα για την περιφέρειά μας».

 • Για το γεγονός ότι εκκρεμούν αποζημιώσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές:

«Δική μας αρμοδιότητα είναι να δούμε διαδικασίες, να προτείνουμε λύσεις, να προτείνουμε απλοποιήσεις όπου μπορεί να γίνει, προκειμένου να επιταχύνουμε αυτές τις διαδικασίες και να λυθούν αυτά τα προβλήματα, τα οποία είναι όντως πολύ μεγάλα».

 • Για την βασική του προτεραιότητα εφόσον εκλεγεί:

«Πρώτη μας προτεραιότητα εφόσον εκλεγούμε θα είναι να δημιουργήσουμε το κατάλληλο υπόβαθρο για την προσέλκυση επενδύσεων. Αυτό σημαίνει χωροταξικός σχεδιασμός, σημαίνει ζώνες, σημαίνει πολλά πράγματα».

Ακολουθείστε το Δημήτρη Πτωχό και στα social media

για να παρακολουθείτε το σύνολο της δραστηριότητά του

Facebook: Δημήτρης Πτωχός – Υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Instagram dptochos

Συνέντευξη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού στην ΕΡΤ Καλαμάτας

Συνέντευξη στην ΕΡΤ Καλαμάτας και στον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Γαζούλη έδωσε συνέντευξη ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός.

Ερωτηθείς για το ποιος είναι, τις σπουδές και την επαγγελματική του πορεία ο Δημήτρης Πτωχός είπε:

«Είναι η πρώτη φορά πώς διεκδικώ την ψήφο των συμπολιτών μου και νομίζω ότι το κάνω αυτό γιατί πιστεύω ότι είναι ο χρόνος η Πελοπόννησος να κάνει ένα βήμα μπροστά, είμαι απολύτως βέβαιος ότι μπορώ να συνδράμω ουσιαστικά και σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή. Είμαι λοιπόν 47 ετών, κατάγομαι από την πόλη της Μεσσήνης, εκεί μεγάλωσα, εκεί πήγα σχολείο. Σπούδασα  στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών. Εκεί  τελείωσα την διδακτορική μου διατριβή στην Επιχειρησιακή Έρευνα. Στη συνέχεια ξεκίνησα να εργάζομαι σε διάφορες εταιρείες, κυρίως σε θέματα που έχουν σχέση με την τεχνολογία και την πληροφορική. Στη συνέχεια έκανα μία δικιά μου εταιρεία η οποία άρχισε να δουλεύει σε θέματα τεχνολογίας. Έκανα ένα πρόγραμμα σπουδών στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο ΜΙΤ, και στη συνέχεια επέστρεψα πάλι.  Βρέθηκα στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το 2012-2015, έχοντας θέση ευθύνης. Ήμουν  Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και στη συνέχεια Γενικός Γραμματέας Συντονισμού. Αφού τελείωσε και αυτή η εμπειρία, έκανα μία ακόμα εταιρεία που ασχολείται με μελέτες  και κατασκευές και δραστηριοποιούμαι στον ιδιωτικό αποκλειστικά χώρο, με ιδιωτικά έργα τα τελευταία 12 χρόνια».

Ερωτηθείς για τον πατέρα του αλλά και γιατί  επιλέγει την πολιτική από μια επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα, ο υποψήφιος περιφερειάρχης είπε:

«Το μικρόβιο πάντα υπήρχε. Μεγάλωσα σε μία πολιτική οικογένεια. Υπήρχε και κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, ήμουν ενεργό μέλος των φοιτητικών παρατάξεων και της ΔΑΠ, όσο ήμουν φοιτητής και στη συνέχεια στην ΟΝΝΕΔ, πάλι σε θέσεις ευθύνης.  Η αλήθεια είναι ότι έγινε μία πολύ τιμητική πρόταση από τον Πρωθυπουργό που μεγάλωσε αν θέλετε αυτό το μικρόβιο. Την αποδέχτηκα και σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε και να προσπαθήσουμε να κάνουμε το βήμα μπροστά που χρειάζεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με κάλεσε, βρεθήκαμε, συζητήσαμε μου είπε πως σκέφτεται να λειτουργήσουν η κυβέρνηση και οι περιφέρειες στο μέλλον. Μου έκανε την πρόταση αυτή, συζητήσαμε πάρα πολύ, τη βρήκα πάρα πολύ τιμητική και  πολύ προκλητική αν θέλετε και επειδή μου αρέσουν οι προκλήσεις, την αποδέχτηκα».

Με αφορμή τα γεγονότα της επικαιρότητας ρωτήθηκε για την Πολιτική Προστασία και το ρόλο της Περιφέρειας.

«Οι περιφέρειες είναι ένας αυτοδιοικητικός  θεσμός ο οποίος έχει πάρα πολλές αρμοδιότητες, έχει πάρα πολλές δυνατότητες και έχει πάρα πολλά πράγματα τα οποία μπορεί να κάνει, απλά χρειάζεται ένα σχέδιο, χρειάζεται ένας συντονισμός, χρειάζεται και ένας έλεγχος ότι πολλά από αυτά που λέμε μπορούμε και τα κάνουμε. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι ο ρόλος της περιφέρειας έχει και έναν πολιτικό χαρακτήρα. Νομίζω ότι οι περιφέρειες δεν είναι ένας μεγάλος Δήμος. Οι περιφέρειες έχουν πολύ περισσότερες αρμοδιότητες, έχουν πολύ περισσότερα πράγματα πού μπορούν να κάνουν και θα μου επιτρέψετε να είμαι και λίγο πιο ρομαντικός, οι περιφέρειες είμαι απολύτως βέβαιος είναι θεσμοί οι οποίοι μπορούν πάλι να εμπνεύσουν και να πάρει η πολιτική το ρόλο της αρμόζει και της ταιριάζει».

Μιλώντας σχετικά με τους επτά βασικούς άξονες του προγράμματος του:

«Έχουμε φτιάξει ένα πρόγραμμα το οποίο έχει επτά βασικούς άξονες:

 • Νομίζω ότι το βασικότερο πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι να δημιουργήσουμε πάλι αναπτυξιακές δυνατότητες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Νομίζω ότι το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι χρειαζόμαστε νέες επενδύσεις, οι οποίες μπορούν να φέρουν πλούτο, να φέρουν γνώση, να φέρουν νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και αυτό θα είναι βασική μας προτεραιότητα.
 • Οι δύο βασικοί πυλώνες στους οποίους θα σταθούμε είναι ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας. Δύο τομείς στους οποίους έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα, έχουμε κάνει πολλά πράγματα, μπορούμε όμως να κάνουμε πολύ περισσότερα. Κυρίως πρέπει να δημιουργήσουμε συνέργειες μεταξύ τους προκειμένου να έχει προστιθέμενη αξία.
 • Ένας τρίτος άξονας είναι ίδιες οι διαδικασίες και υπηρεσίες της περιφέρειας Πελοποννήσου. Πιστεύουμε ότι πρέπει να εκσυγχρονιστούν, πρέπει να απλοποιηθούν σε πάρα πολλά σημεία και πρέπει σίγουρα να ψηφιοποιηθούν όσες μπορούμε μόνοι μας από την περιφέρεια και όσες χρειάζεται και η συνδρομή του κράτους να το διεκδικήσουμε και να το κάνουμε από κοινού. Πάντα βάζοντας στο επίκεντρο την εξυπηρέτηση του πολίτη. Ο πολίτης για εμάς θα αποτελέσει τον πυρήνα όλων των δράσεων μας.
 • Ένας τέταρτος άξονας είναι οι υποδομές. Αυτό που κυρίως συζητάμε όλοι μας οδικά έργα, τα έργα που αφορούν τη διαχείριση φυσικών πόρων, όπως είναι το νερό, που κατά την άποψή μου θα είναι και ένα από τα κρισιμότερα θέματα που θα αντιμετωπίσουμε επόμενα χρόνια. Τα σκουπίδια και τα στερεά απόβλητα, στα οποία έχουν ήδη γίνει πάρα πολλά βήματα και γενικότερα οι υποδομές που είναι αναγκαίες ώστε να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιφέρειας.
 • Ένας πέμπτος άξονας είναι η προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος. Έχουμε ένα εκπληκτικό περιβάλλον στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η πολιτική προστασία, η απολιγνιτοποίηση σε περιοχές όπως είναι η Μεγαλόπολη και γενικότερα δράσεις που μπορούμε να παίξουμε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο.
 • Ένας εκτός άξονας είναι η ανάδειξη του τεράστιου πολιτιστικού αποθέματος. Η Πελοπόννησος έχει πάρα πολλά μνημεία, έχει πάρα πολλούς πολιτιστικούς χώρους, έχει απίθανα σημεία με παραδόσεις και πράγματα τα οποία μπορούμε να αναδείξουμε και να δημιουργήσουμε πολλές συνέργειες με τον τουρισμό ή τον πρωτογενή τομέα.
 • Και τελευταίος και έβγομος άξονας αλλά βασική μας προτεραιότητα είναι να ασχοληθούμε πάρα πολύ με δομές πρόνοιας, υγείας, αλληλεγγύης και να κάνουμε οτιδήποτε πρέπει ώστε κανένας να μη μένει πίσω αυτόν τον αναπτυξιακό προσανατολισμό που δίνουμε για την Περιφέρεια».

Σχετικά με την προσέλκυση επενδύσεων

«Σίγουρα οι δύο βασικοί παραγωγικοί τομείς πρέπει να είναι ο πρωτογενής τομέας και τουρισμός. Είναι τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε. Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει είναι ότι πρέπει να αναπτυχθούν συνέργειες μεταξύ όλων των τομέων που μπορούν να δημιουργήσουν αυτή την προστιθέμενη αξία. Πώς μπορούν να γίνουν; Πρώτα  από όλα φτιάχνοντας ένα βασικό υπόβαθρο. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σήμερα δεν έχει χωροταξικό σχεδιασμό, θα μπορούσαμε να το τελειώσουμε πολύ γρήγορα, ώστε κάθε δυνητικός επενδυτής στην Περιφέρεια μας να μπορεί να ξέρει πού μπορεί να κάνει τι, πόσο γρήγορα, με ποιες υποδομές, ώστε να μπορέσει να βάλει στην παραγωγική διαδικασία την επένδυσή του το συντομότερο χρονικό διάστημα.

Το δεύτερο πράγμα το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι να εκσυγχρονίσουμε κάποιες υποδομές, οι οποίες μπορούν να διευκολύνουν τέτοιου είδους επενδύσεις και κυρίως αναφέρομαι στο νερό και στην πρόσβαση, τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά. Θα μου επιτρέψετε να πω και για μικρότερα πράγματα αλλά εξίσου σημαντικά, όπως είναι η ευρυζωνικότητα. Πρόσφατα  πήγαινα από τη Σπάρτη στο Γύθειο για παράδειγμα και δεν έπιανε το κινητό τηλέφωνο. Υπάρχουν τέτοια πράγματα τα οποία μπορούμε να τα διορθώσουμε. Έπειτα όλα τα προγράμματα τα οποία πρέπει να γίνουν για ενίσχυση επιχειρήσεων θα πρέπει να σχεδιαστούν με έναν τρόπο ώστε η ανταπόκριση του δημόσιου φορέα προς τους επενδυτές να είναι πιο άμεση, πιο ουσιαστική, ώστε να μη χρειάζεται ο κάθε επενδυτής να «στεγνώνει» τελείως από ρευστότητα ή από οτιδήποτε άλλο μέχρι να πάρει την ενίσχυση του κράτους».

Σχετικά με τις περιοδείες..

«Είναι αλήθεια ότι έχουμε ξεκινήσει να επισκεπτόμαστε και θέλουμε να επισκεφτούμε κάθε πόλη, κάθε δήμο, κάθε χωριό, κάθε πλατεία, να δούμε όσους περισσότερους συμπολίτες μας μπορούμε. Η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ θετική, το κλίμα είναι πάρα πολύ ζεστό όταν επισκεπτόμαστε κάποια περιοχή. Μάλιστα μπορώ να πω είναι μία ιδιαίτερα γοητευτική διαδικασία το να μιλάς με ανθρώπους τους οποίους ενδεχομένως συναντάς για πρώτη φορά και σου ανοίγονται, σου λένε τα προβλήματά τους, σου λένε τις ανάγκες τους, πολλές φορές σου προτείνουν και λύσεις. Νομίζω ότι αυτή είναι μία πολύ ωραία διαδραστική διαδικασία, η οποία είναι πάρα πολύ χρήσιμη και για μας ώστε να μαζέψουμε και να δούμε τις ανάγκες του κόσμου. Μπορώ να σας πω ότι σε όλες τις περιφερειακές ενότητες τα προβλήματα και οι ανάγκες είναι σχεδόν παρόμοιες. Αυτό είναι κάτι το οποίο αξίζει να το σημειώσουμε ώστε να τα διορθώσουμε μετά. Σκοπεύουμε να μέσα σε επόμενες μέρες να συναντήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας γίνεται».

Τέλος ζητήθηκε από το Δημήτρη Πτωχό να απευθύνει ένα μήνυμα προς τους πολίτες γιατί να ψηφίσουν την παράταξη «Πελοπόννησο Μπροστά» και τον ίδιο

«Θα ψηφίσουν την παράταξη «Πελοπόννησος Μπροστά» για να μπορέσουν να κάνουμε την Πελοπόννησο μία περιφέρεια πρότυπο σε όλους τους τομείς και σε αυτήν την πορεία σε αυτή την προσπάθεια σας θέλουμε όλες και όλους μαζί μας».

Παραθέτουμε στο link με ολόκληρη τη συνέντευξη:https://www.filemail.com/d/cvqskatarobbimy

Ακολουθείστε το Δημήτρη Πτωχό και στα social media

για να παρακολουθείτε το σύνολο της δραστηριότητά του

Facebook: Δημήτρης Πτωχός – Υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Instagram dptochos

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ