Πώς να βγείτε έως και 7 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη

0

Έως και 7 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη, με μεγαλύτερο ποσό, μπορεί να εξασφαλίσει η αναγνώριση πλασματικών ετών, δυνατότητα που ισχύει μέχρι το τέλος του 2022.

Αφορά τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων, με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα να μπορούν να εξασφαλίσουν έως και 7 πλασματικά έτη, ενώ στον δημόσιο τομέα έως και 12 πλασματικά έτη.

Ειδικότερα ωφελούνται περισσότερο:

  • Γονείς ανηλίκων ή τρίτεκνοι στο Δημόσιο, που με τη χρήση αυτών κατοχυρώνουν αναδρομικά το 2010, το 2011 ή το 2012.
  • Μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ, που συμπληρώνουν με την εξαγορά 5.500 ημέρες αναδρομικά το 2010 ή το 2011 για την κατοχύρωση του δικαιώματος.
  • Μητέρες ανηλίκων σε ΔΕΚΟ – Τράπεζες, που συμπληρώνουν αναδρομικά 25ετία το 2011 ή το 2012.
  • Άνδρες και γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι για τη συμπλήρωση 35ετίας ή 36ετίας ή 37ετίας.
  • Ασφαλισμένοι σε ΕΤΑΑ (Νομικών – ΤΣΜΕΔΕ – ΤΣΑΥ) ή ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ – ΤΑΕ – ΤΣΑ) για τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης.
  • Ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων και του ΟΓΑ, που συμπληρώνουν 40ετία με την εξαγορά για τα 62.
  • Ασφαλισμένοι στα βαρέα για συμπλήρωση των λοιπών προϋποθέσεων.

Σήμερα, ο ασφαλισμένος μπορεί να αναγνωρίσει έως 7 πλασματικά έτη στον ιδιωτικό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και έως 12 έτη στον δημόσιο τομέα λόγω σπουδών, παιδιών, στρατού, ασθένειας, ανεργίας κ.λπ.

Σύμφωνα με το in.gr, η πολυπληθέστερη κατηγορία που εξαγοράζει έτη ασφάλισης είναι οι ασφαλισμένοι που θέλουν να συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης και να αποχωρήσουν στα 62. Ακολουθούν οι ασφαλισμένοι που θέλουν με την εξαγορά ετών να συμπληρώσουν 25ετία τα έτη 2010, 2011 και 2012 προκειμένου να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη με τα μεταβατικά όρια ηλικίας.

Οι πλασματικοί χρόνοι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προσαύξηση και μόνο της σύνταξης. Η λειτουργία τους είναι πρώτα για την κατοχύρωση και κατόπιν για την προσαύξηση της σύνταξης. Ετσι πλασματικοί χρόνοι που εξαγοράζονται με σκοπό μόνο την προσαύξηση δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ενώ το ποσό που δαπανάται για την εξαγορά δεν επιστρέφεται καθώς ο ασφαλισμένος υπογράφει σχετική υπεύθυνη δήλωση ότι αν δεν χρησιμοποιηθεί, δεν δικαιούται σχετική επιστροφή.

Για τον σκοπό αυτόν, οι εξαγορές των πλασματικών ετών καλό είναι να γίνονται κοντά στη σύνταξη και μόνο εφόσον ο ασφαλισμένος είναι σίγουρος ότι θα επιτελέσουν τόσο λειτουργία κατοχύρωσης δικαιώματος όσο και προσαύξησης της σύνταξης. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν για κατοχύρωση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους επιδοτούμενους χρόνους ανεργίας και ασθένειας.

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αναγνώριση πλασματικών ετών έχει κόστος εξαγοράς. Αυτό είναι:

  • Στο Δημόσιο, ανάλογα με το έτος υποβολής της σχετικής αίτησης το κόστος έως 20% των συντάξιμων αποδοχών.
  • Στην ασφάλιση των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, το κόστος εξαγοράς είναι στο 20% επί των μεικτών αποδοχών του τελευταίου μήνα πριν από τον μήνα υποβολής της αίτησης.
  • Στην ασφάλιση των αυτοαπασχολουμένων και των ελεύθερων επαγγελματιών το κόστος εξαγοράς είναι στο επίπεδο της εισφοράς κύριας σύνταξης της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχει επιλεχθεί κατά το έτος υποβολής της αίτησης εξαγοράς.

Η εξόφληση μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ είτε με μηνιαίες δόσεις. Υπάρχει και η επιλογή της εξόφλησης με παρακράτηση από τη σύνταξη που θα λάβει ο ενδιαφερόμενος. Κάτι τέτοιο όμως γίνεται μόνο στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει να υποβάλει την αίτηση εξαγοράς μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης.

Η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας για σύνταξη θεωρείται πλέον ασύμφορη για τους περισσότερους άνδρες ασφαλισμένους. Η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας προκειμένου να αυξηθεί η ανταποδοτική σύνταξη συμφέρει περισσότερο όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και έως 40, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η απόσβεση του κόστους μπορεί να φθάνει και τα 20 έτη.

Τονίζεται ότι ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας είναι ο μόνος πλασματικός χρόνος που μπορεί να ληφθεί υπόψη και να συνυπολογισθεί σε οποιαδήποτε κατηγορία συνταξιοδότησης ανδρών.

Ο υπολογισμός των πλασματικών ετών και ο καταλογισμός οφειλής μπορεί εντός του επόμενου διαστήματος να ανατεθούν και σε ιδιώτες δικηγόρους ή φοροτεχνικούς οι οποίοι θα αμείβονται από τον ΕΦΚΑ./tvxs.gr/n

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ