Σαν σήμερα 23 Ιουλίου Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου – Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε
776 π.Χ. Αρχίζουν στην Ολυμπία οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες.
1508 Ο Ισπανός στρατιωτικός Pedro Navarro καταλαμβάνει το Peñón de Vélez de la Gomera, έναν σημαντικό πυρήνα πειρατών στη Μεσόγειο Θάλασσα.
1757 Πέθανε ο Ιταλός συνθέτης, Ντομένικο Σκαρλάτι
1821 Μετά από συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών στις 21 Ιουλίου, η Μονεμβασιά παραδίδεται στους Έλληνες.
1833 Η Εκκλησία της Ελλάδος ανακηρύσσεται αυτοκέφαλη με βασιλικό διάταγμα. Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης αρνείται να αναγνωρίσει την ενέργεια αυτή του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.
1878 Στο Βερολίνο σε συνέδριο κορυφής υπό την προεδρία του καγκελάριου Βίσμαρκ και τη συμμετοχή πληρεξούσιων της Αγγλίας, Αυστροουγγαρίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Οθωμανικής και Ρωσικής Αυτοκρατορίας και 4 βαλκανικών κρατών (Ελλάδα, Σερβία, Ρουμανία και Μαυροβούνιο) υπογράφεται Συνθήκη, η οποία θα επηρεάσει τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης.
Συγκλήθηκε, με στόχο τον καθορισμό των συνόρων των κρατών της Βαλκανικής Χερσονήσου μετά το Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1877–78 και ανατροπή της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, που είχε συνομολογηθεί στις 3 Μαρτίου 1878 μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
1881: Ιδρύεται η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής, η παλαιότερη του σύγχρονου αθλητισμού.
1875 Πεθαίνει ο Ισαάκ Μέριτ Σίνγκερ, Αμερικανός εφευρέτης της πρώτης ραπτομηχανής.
1888 Γεννιέται ο Αμερικανός μυθιστοριογράφος Ρέιμοντ Τσάντλερ, δημιουργός του ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου.
1892 Γεννήθηκε ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας, Χαϊλέ Σελασιέ
1903 Η εταιρεία Ford πουλά στο Ντιτρόιτ το πρώτο της αυτοκίνητο, το μοντέλο Α, το οποίο κοστίζει 850 δολάρια κι αναπτύσσει τελική ταχύτητα 48 χλμ. / ώρα. Σχεδιαστής του είναι ο Χένρι Φορντ.
1905 Γεννιέται ο Σοβιετικός αεροναυπηγός Αρτιόμ Μικογιάν, σχεδιαστής, μεταξύ άλλων, των αεροσκαφών τύπου MIG. Ανάμεσα στις πολλές του διακρίσεις, ο Μικογιάν τιμήθηκε δύο φορές με τον τίτλο του «Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης» καθώς και με το Βραβείο Στάλιν (Κρατικό Βραβείο). Αναδείχθηκε 6 φορές βουλευτής του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.
1908 Ξεσπά η επανάσταση των Νεότουρκων στην οθωμανική αυτοκρατορία. Η επανάσταση των Νεότουρκων πρόβαλλε αρχικά μια σειρά αιτημάτων αστικών μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού, περιορισμού της απολυταρχίας, κοκ., και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε ευνοϊκά από την οικονομική και πολιτική ηγεσία, τόσο της μητροπολιτικής Ελλάδας, όσο και των Ελλήνων της Τουρκίας. Ωστόσο, το πραγματικό πρόσωπο του νέου καθεστώτος δεν άργησε να φανεί πίσω από το αρχικό προσωπείο των μερικών μεταρρυθμίσεων. Οι εργατικές και αγροτικές κινητοποιήσεις που διεκδίκησαν την επέκταση των κοινωνικών αλλαγών και προς τα κατώτερα λαϊκά στρώματα κατεστάλησαν βίαια από τον στρατό.
Στο εθνικό ζήτημα, οι Νεότουρκοι έδωσαν ειδικό βάρος στην καλλιέργεια και έμφαση μιας τουρκικής εθνικής ταυτότητας, κηρύσσοντας μεν επισήμως την τυπική ισότητα για όλους –ανεξαρτήτως εθνότητας- μπροστά στο νόμο, στην ουσία όμως αρνούμενοι πως υπάρχει εθνικό ζήτημα στην Τουρκία, επιδιώκοντας σε μια πορεία να αφομοιώσουν με την βία τις μειονότητες. Η τουρκική αστική τάξη διεκδικούσε το έθνος-κράτος της.
1911 Η Κωνσταντινούπολη ερημώνει μετά από τεράστια πυρκαγιά. Στάχτη γίνονται 7.000 σπίτια.
1912 Επιστρέφει στην Αθήνα ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας μετά τις επιτυχίες του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης και στους διεθνείς αγώνες του Βερολίνου και αποβιβάζεται στο σιδηροδρομικό σταθμό Πελοποννήσου, όπου ο λαός του επιφυλάσσει ενθουσιώδη υποδοχή.
1914 Η Αυστροουγγαρία αποστέλλει τελεσίγραφο στη Σερβία, μετά τη δολοφονία του αρχιδούκα της Αυστρίας διαδόχου Φερδινάρδου από Σέρβο, αξιώνοντας αποζημιώσεις. Η μεταξύ τους διαμάχη θα οδηγήσει στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
1921 Στο Cambridge ο Edwin Gourdin δημιουργεί ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις μήκος, 7,69 μ.
1926 Η εταιρεία “Φοξ Φιλμ” αγοράζει τα δικαιώματα από τη “Μουβιτάουν” για να μπορεί να εγγράφει ήχο στις κινηματογραφικές ταινίες.
1929 Η φασιστική κυβέρνηση Μουσολίνι απαγορεύει τη χρήση ξένων λέξεων στην Ιταλία. Πρώτο θύμα το ποδόσφαιρο, του οποίου η ορολογία εξιταλίζεται.
1930 Στην Ιταλία, 1.404–1.425 είναι οι νεκροί και χιλιάδες (4.624–7.000 )ι τραυματίες από τον καταστροφικό σεισμό που πλήττει την περιοχή της Νάπολης και της Απουλίας.
Ο σεισμός της Irpinia και του Vulture (μεγέθους 6,7) χτυπά τις επαρχίες Avellino, Foggia και Potenza.
1936 Η κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία απαγορεύει την εξαγωγή όπλων κ.α. πολεμικού υλικού προς την Δημοκρατική Ισπανία, που μάχεται κατά του Φράνκο.
1942 Αρχίζει η λειτουργία του στρατόπεδου εξόντωσης Τρεμπλίνκα.
1942: Ο Χίτλερ εγκρίνει την επιχείρηση Edelweiss, ενάντια στην ΕΣΣΔ
1943 Λήγουν στο Καρπενήσι οι εργασίες του παιδαγωγικού συνεδρίου που άρχισε στις 20/7 με τη συμμετοχή 300 εκπαιδευτικών από τη Στερεά Ελλάδα.
1943 Στο χωριό Περτούλι Θεσσαλίας υπογράφεται συμφωνία μεταξύ του ΕΛΑΣ του ΕΔΕΣ και του ΕΚΚΑ για την ίδρυση κοινού Στρατηγείου Ανταρτών.
1944 Ολοκληρώνονται στο χωριό Λάσπη Ευρυτανίας οι εργασίες της Συνδιάσκεψης 18 διδασκαλικών συλλόγων από τη Στερεά και τη Θεσσαλία με θέμα το ρόλο του διδασκαλικού κλάδου στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, το περιεχόμενο της παιδείας και των αναγνωστικών των σχολείων της Ελεύθερης Ελλάδας, κ.α.
1944 Η μάχη της οδού Μπιζανίου – Καλλιθέα.
1951 Πεθαίνει στη φυλακή ο στρατάρχης Φιλίπ Πετέν, που από ήρωας της Γαλλίας στη μάχη του Βερντέν (1916) κατέληξε ηγέτης της κυβέρνησης δωσιλόγων του Βισί.
1952 Πραξικόπημα στην Αίγυπτο. Ομάδα νεαρών αξιωματικών στρατού και αεροπορίας καταλαμβάνουν το Κάιρο και μεγάλες πόλεις. Τρεις ημέρες αργότερα το πραξικόπημα χαρακτηρίζεται επανάσταση, (Ιουλιανή επανάσταση), και ο βασιλιάς Φαρούκ θα υποχρεωθεί σε παραίτηση υπέρ του διαδόχου και θα εγκαταλείψει την Αίγυπτο.
1952 Τίθεται σε ισχύ, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), προδρομική μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
1953 Αρχίζει η δίκη του συλληφθέντος κομμουνιστή Νίκου Πλουμπίδη και των συνεργατών του στο Στρατοδικείο Αθηνών. Θα εκτελεστεί στις 14 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς
1957 Γεννήθηκε ο κορυφαίος Έλληνας καλαθοσφαιριστής, Νίκος Γκάλης.
1961 Ιδρύθηκε στη Νικαράγουα το Εθνικο_Απελευθερωτικό Μέτωπο Sandinista.
1967 Εξέγερση της δωδέκατης οδού: Στο Ντιτρόιτ (Μίσιγκαν), μια από τις χειρότερες ταραχές στην ιστορία των ΗΠΑ ξέσπασε στην 12η οδό, που βρίσκεται στην καρδιά της κατά κύριο λόγο αφροαμερικάνικης πόλης (43 νεκροί, 342 τραυματίες και περίπου 1.400 κτίρια πυρπολήθηκαν)
1972 Οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαινιάζουν το Landsat 1, τον πρώτο δορυφόρο για επίγεια έρευνα
1974 Γεννήθηκε ο Αμερικανός αθλητής του στίβου, Μόρις Γκριν
1974 Πνιγμένη στο αίμα του εγκλήματος στην Κύπρο, η χούντα της Αθήνας καταρρέει. Σε σύσκεψη με τη συμμετοχή και πολιτικών, αποφασίζεται να κληθεί από το Παρίσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στην Κύπρο, παραιτείται από την προεδρία ο διορισμένος Νίκος Σαμψών και τη θέση του παίρνει ο Γλαύκος Κληρίδης.
1979 Ένα τσουνάμι σκοτώνει περισσότερους από 500 ανθρώπους στην Ινδονησία.
1979 Η νέα κυβέρνηση της Νικαράγουας ζητά την έκδοση του πρώην δικτάτορα Anastasio Somoza.
1982 Η Διεθνής Επιτροπή (κατά της) φαλαινοθηρίας αποφάσισε να τερματίσει την εμπορική εκμετάλλευση της φάλαινας έως το 1985–86
1986 Στο Λονδίνο, ο πρίγκιπας Άντριου, δούκας του Γιορκ, παντρεύεται τη Σάρα Φέργκιουσον στο αβαείο του Γουέστμινστερ.
1992 Αρχίζει στο Βόλο η δίκη για το θάνατο του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ο οποίος δολοφονήθηκε στις μαθητικές εξεγέρσεις στην Πάτρα. Κύριος κατηγορούμενος ο Γιάννης Καλαμπόκας.
1996 Πέθανε η ηθοποιός, Αλίκη Βουγιουκλάκη.
1997 Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ και ο Ισραηλινός υπΕξ Ντέιβιντ Λέβι συμφωνούν να δημιουργήσουν έναν “ασφαλή διάδρομο” μεταξύ Γάζας και Δυτικής Όχθης
2004 Φεύγει από τη ζωή ο Μήτσος Σαχίνης, από τη γενιά των κομμουνιστών που μεγάλωσαν στη διάρκεια της βασιλομεταξικής δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, του καθεστώτος της βρετανικής καμαρίλας, των διώξεων και των εξοριών των κομμουνιστών και του ρετσινόλαδου του Μανιαδάκη.
Το 1978 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής του ΚΚΕ και ξανά το 1981. Από το 10ο έως το 12ο Συνέδριο του Κόμματος ήταν μέλος της ΚΕ.
2007 Πτώση αεροσκάφους CL-415 κατά τη διάρκεια πυρόσβεσης, στα Στύρα Ευβοίας.
2018 Φονικές πυρκαγιές ξεσπούν στην Αττική τόσο στην Κινέτα όσο κυρίως στο Μάτι της Ραφήνας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 102 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες.
Καταστράφηκαν ολοσχερώς ή έπαθαν σοβαρές ζημιές χιλιάδες σπίτια και κάηκαν 10άδες χιλιάδες στρέμματα δάσους.
Τα αίτια ακόμη διερευνώνται μέσω σκυλοκαυγάδων Συριζα-ΝΔ
Η 23η Ιούλη είναι:
Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Sjogren
Η Αίγυπτος γιορτάζει Ημέρα της Επανάστασης (1952), το ίδιο και η Λιβύη…
Ημέρα μνήμης (Παπούα Νέα Γουινέα)
του Γεωγράφου (Μεξικό)
Payador στην Αργεντινή: Η payada (στην Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη) ή paya (στη Χιλή) είναι μια μουσική ποιητική τέχνη που του ισπανικού πολιτισμού που αναπτύχτηκε στον νότιο κώνο της Αμερικής, όπου ο payador, αυτοσχεδιάζει απαγγέλλοντας συνοδεία κιθάρας.
Ημέρα του Μηχανικού (Παραγουάη) και
Φιλίας (Βολιβία)