32.9 C
Ástros
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
Αρχική Σαν Σήμερα Σαν σήμερα…

Σαν σήμερα…

0

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

65 Πέθανε ο Σενέκας, Ρωμαίος φιλόσοφος, δραματουργός και πολιτικός

1204 Οι Σταυροφόροι, που παίρνουν μέρος στην Δ’ Σταυροφορία, προχωρούν στην πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

1606 Οι Άγγλοι επιλέγουν το ενωμένο λάβαρο, πιο γνωστό ως Union Jack, για σημαία τους.

1654 Η Αγγλία, η Σκότια και η Ιρλανδία ενώνονται και συγκροτούν τη Βρετανία.

1815 Μια έκρηξη του ηφαιστείου του Ταμπόρο στην Ινδονησία προκαλεί το θάνατο 92.000 ανθρώπων.

1820 Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αναγορεύεται αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας. Η Φιλική Εταιρία υπήρξε η σημαντικότερη από τις αντίστοιχες οργανώσεις με ταξικά-εθνικοαπελευθερωτικά χαρακτηριστικά που συγκροτήθηκαν εκείνη την περίοδο, τόσο από την άποψη της μαζικότητας, της μαχητικότητας, όσο και του ρόλου τον οποίο έπαιξε ενόψει της Επανάστασης του 1821. Στον πυρήνα της βρέθηκε εξαρχής η ανερχόμενη νεαρή ελληνόφωνη αστική τάξη. Πάνω από τα μισά της μέλη ήταν έμποροι, τραπεζίτες, εφοπλιστές, κοκ. Η οργάνωση, η δομή και οι αρχές λειτουργίες της Φιλικής άντλησαν από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή εμπειρία, ιδιαίτερα της «καρμποναρίας» (μιας επαναστατικής συνωμοτικής οργάνωσης με εθνικοαπελευθερωτικό και αστικοδημοκρατικό πρόγραμμα που έδρασε στις αρχές του 19ου αιώνα στην Ιταλία)

filiki etaireia

1823 Γεννιέται ο Ρώσος δραματουργός Α. Ν. Οστρόφσκι. Πέθανε το 1886. Υπήρξε αναμορφωτής του ρωσικού θεάτρου.

1861 Με την επίθεση των Νοτίων στο Οχυρό Σάμτερ, στο λιμάνι του Τσάρλεστον της Βιρτζίνια ξεκινά ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος (1861–1865).

amerikanikos emfulios

1866 Γεννιέται ο Αλέξανδρος Ουλιάνοφ, μεγαλύτερος αδελφός του Λένιν, με σοβαρή επίδραση στη μελλοντική διαμόρφωση του ηγέτη της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής επανάστασης.. Επρόκειτο για έναν πολύ μορφωμένο άνθρωπο και αποφασισμένο επαναστάτη (ναρόντνικο), που θυσίασε τη ζωή του για την κοινωνική απελευθέρωση των καταπιεζόμενων μαζών (εκτελέστηκε στις 8_3_1887 από τα όργανα του τσαρισμού, ύστερα από τη συμμετοχή του στην προετοιμασία δολοφονικής απόπειρας κατά του τσάρου Αλεξάνδρου του Γ’). Ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τα πολιτικά πράγματα και τις νεωτερικές επαναστατικές μαρξιστικές ιδέες και γρήγορα έγινε «μαύρο πρόβατο», συμμετέχοντας στο πανεπιστήμιο σε παράνομες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, εκφωνώντας λόγους σε μαθητές, φοιτητές και εργάτες. Ως αγκιτάτορας _ προπαγανδιστής των μαρξιστικών ιδεών έχαιρε της εκτίμησης των μυημένων συναγωνιστών του, για το πνεύμα, τις γνώσεις και τον ακέραιο χαρακτήρα του.
Το 1887, η ομάδα ετοίμασε μια απόπειρα δολοφονίας κατά του τσάρου (1η_Μαρτ_1887), με σκοπό να προκαλέσουν οι επαναστάτες εντυπωσιασμό και αυθόρμητο ξεσηκωμό, καθώς εκείνη την ημέρα συμπληρώνονταν 6 ακριβώς χρόνια από τη δολοφονία του πρώην τσάρου Αλέξανδρου Β΄, πατέρα του τότε τσάρου Αλέξανδρου Γ΄, όμως η αστυνομία, μέσω πληροφοριοδοτών, έμαθε για τη συνωμοσία και επενέβη, συλλαμβάνοντας τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης. Το πρόγραμμα που είχε συντάξει ο νεαρός Ουλιάνοφ, ζητούσε την εθνικοποίηση της γης και των επιχειρήσεων και την εγκαθίδρυση δημοκρατίας. Ο τσάρος ευθύς μόλις έμαθε για το σχέδιο, το χαρακτήρισε ως απόπειρα επανάληψης της Παρισινής Κομμούνας, γεγονός που σφράγισε τη μοίρα των συμμετεχόντων. Σύντομα, δεκαπέντε κατηγορούμενοι προσήχθησαν σε ειδικό δικαστήριο της Γερουσίας. Όλοι τους καταδικάστηκαν σε θάνατο, μετά από λίγο όμως εδόθη χάρη στους δέκα από αυτούς, μεταξύ των οποίων δεν ήταν ο Αλέξανδρος Ουλιάνοφ. Μένοντας πιστός στις αρχές του, ανέλαβε πλήρως τις ευθύνες του, ελαφρύνοντας παράλληλα τη θέση των άλλων κατηγορουμένων. Αρνήθηκε κάθε πιθανότητα για χάρη και δεν εξεδήλωσε καμία πρόθεση μεταμέλειας και ο τσάρος, εξοργισμένος από την αδιαλλαξία του, έδωσε εντολή για την άμεση εκτέλεσή του.

Αναμνηστική πλάκα στο σημείο όπου εκτελέστηκε ο Αλέξανδρος Ουλιάνοφ, στο κάστρο Ορέσεκ (Καρύδι)

1871 Γεννήθηκε ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς

1872 Πέθανε ο συνθέτης Νικόλαος Μάντζαρος ιδρυτής της μουσικής Επτανησιακής Σχολής. Θεωρείται ένας από τους ανθρώπους που έβαλαν τις βάσεις για την ελληνική έντεχνη μουσική.

1877  Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα βήμα πριν από την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης.

1911 Ο Γάλλος Pierre Prier ολοκληρώνει την πρώτη non-stop πτήση Λονδίνο — Παρίσι σε 3 ώρες και 56 λεπτά

1920 Πέθανε ο Βλάσης Γαβριηλίδης, Έλληνας δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Ακρόπολις». (Γεν. 1848)

1924  Γεννήθηκε ο Πέτερ Σάφαρ, αυστριακός γιατρός, που ανακάλυψε τη μέθοδο της τεχνητής αναπνοής, γνωστή ως «το φιλί της ζωής»

1927 Ο Τσιανγκ Κάι Σεκ διατάζει την εκτέλεση των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στη Σαγκάη.

1930 Γεννήθηκε ο στιχουργός _“της καρδιάς” τον έλεγαν Πυθαγόρας (Παπασταματίου, γνωστός απλώς με το μικρό του όνομα _πέθανε 12- Νοε-1979), επίσης ηθοποιός, σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας, με τις μεγάλες επιτυχίες «Η Σμύρνη μάνα καίγεται», «Το αγριολούλουδο», «Υπάρχω» κά, που πρόλαβε να γράψει 4.000 τραγούδια μέχρι τα 49 του χρόνια, που έφυγε προδομένος από την καρδιά του.
Η Μικρασιατική Καταστροφή σημάδεψε την οικογενειακή τους ζωή και επηρέασε αργότερα και το έργο του. Ήταν ένας από τους καλύτερους μαθητές και έδειχνε ιδιαίτερη κλίση στα νεοελληνικά, στην ποίηση και τη λογοτεχνία. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, οι γονείς του και οι αδελφές του είχαν βγει στο βουνό, ο αδελφός του ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ, ενώ ο ίδιος σε ηλικία 14 ετών, τον Μάρτιο του 1944 κατατάχτηκε στην ΕΠΟΝ. Μετά το Γυμνάσιο, το 1949, έφυγε για την Αθήνα, όπου φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, με δάσκαλο το Δημήτρη Ροντήρη, απ όπου αποφοίτησε με άριστα. Έγραψε δεκάδες τραγούδια, που αγαπήθηκαν, τραγουδήθηκαν και τραγουδιούνται μέχρι και σήμερα, πάντα άμεσα και επίκαιρα, γοητευτικά και κατανοητά χωρίς να τους λείπει ο προβληματισμός.

Εργάστηκε και στο θέατρο, γρήγορα όμως στράφηκε στη συγγραφή στίχων και επιθεωρήσεων, κινηματογραφικών σεναρίων στα οποία επικεντρώθηκε ιδίως από το 1958 και μετά. Πολύπλευρο ταλέντο και έντονη προσωπικότητα εμφανίζεται και ο ίδιος σαν ηθοποιός σε ταινίες που στηρίζονται στα σενάρια του

1931 Στις δημοτικές εκλογές στην Ισπανία οι φιλομοναρχικές δυνάμεις ηττώνται κατά κράτος στις 45 από τις 49 περιφέρειες. Την ίδια μέρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις διεξάγονται μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις. Οι διαδηλωτές απελευθερώνουν τους πολιτικούς κρατούμενους και καταλαμβάνουν πολλά κρατικά ιδρύματα. Οι δήμοι της Σεβίλλης, της Βαλένθιας, της Σαραγόσας, της Βαρκελώνης, κ.α. πόλεων ανακηρύσσουν τη δημοκρατία. Μετά από δύο μέρες ο βασιλιάς της Ισπανίας Αλφόνσος ο Γ’ εγκαταλείπει τη χώρα και καταφεύγει στη Γαλλία. Η Ισπανία ανακηρύσσεται αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία (902.gr).

1933 Γεννήθηκε η διάσημη ισπανίδα υψίφωνος, Μονσερά Καμπαγιέ

1935 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Τζίμης Μακούλης

1936 Γεννήθηκε ο Βαγγέλης Σειληνός, χορευτής και χορογράφος

1937 Ο Φρανκ Γουίτλ δοκιμάζει στην Αγγλία τον πρώτο κινητήρα αεριώθησης που σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί σε αεροσκάφος.

1940 Γεννιέται ο Αμερικανός τζαζίστας Herbie Hancock (Χέρμπι Χάνκοκ) βραβευμένος με Όσκαρ καλύτερης μουσικής αλλά και με πολλά βραβεία Γκράμι. Ασχολήθηκε με σχεδόν όλα τα είδη της τζαζ τα οποία εξελίχθηκαν προς το τέλος του 20ού αιώνα και την αρχή του 21ου. Υιοθέτησε ηλεκτρονικά όργανα καθώς και ηλεκτρονικές μεθόδους παραγωγής μουσικής και ανέπτυξε ένα προσωπικό και χαρακτηριστικό στυλ. Ταυτόχρονα, συνέχισε να εξασκείται στο πιάνο, δημιουργώντας συνεχώς καινούριες φόρμες.

1941 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Βυθίζεται το ελληνικό πλωτό νοσοκομείο “Αττική”, μετά από γερμανικό βομβαρδισμό, αν και έπλεε κατάφωτο με εμφανή τα σήματα του Ερυθρού Σταυρού. Το “Αττική” είχε αποπλεύσει από την Καβάλα και την Θάσο με προορισμό τον Πειραιά, μεταφέροντας γιατρούς, νοσοκόμους και τραυματίες. Συνολικά πνίγηκαν 22 άτομα και σκοτώθηκαν 28, μεταξύ των οποίων και ο κυβερνήτης του πλοίου, πλοίαρχος Δημήτριος Μελετόπουλος

1941 Γεννήθηκε ο (Robert Frederick Chelsea) “Bobby” Moore _Μπόμπι Μουρ, Άγγλος ποδοσφαιριστής (πέθανε – 24_Φεβ_1993). Ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς της ποδοσφαιρικής ιστορίας, ψηφίστηκε 24ος καλύτερος παίκτης του 20ού αιώνα στις εκλογές της IFFHS, διετέλεσε αρχηγός της Γουέστ Χαμ για περισσότερο από δέκα χρόνια, οδηγώντας την στην κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας το 1964 και του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης το 1965 και αρχηγός της ομάδας της Εθνικής Αγγλίας η οποία κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1966. Θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών και ο Πελέ τον χαρακτήρισε ως ένα από τους δύο καλύτερους αμυντικούς που αντιμετώπισε ποτέ. Αγωνίστηκε συνολικά 108 φορές με τα χρώματα της εθνικής Αγγλίας, αριθμός που αποτελούσε εθνικό ρεκόρ τη στιγμή της αποχώρησής του από το ποδόσφαιρο

1942 Οι δημόσιοι υπάλληλοι κηρύσσουν απεργία που κρατά έως τις 21 του Απρίλη. Στην απεργία αυτή πήραν μέρος πάνω από 50.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο. Είναι ο πρώτος μεγάλος απεργιακός αγώνας της Κατοχής (και πρώτη δημοσιοϋπαλληλική απεργία σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη).

apergia katoxi

1945 πέθανε ο Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ, ο 32ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο μοναδικός που εξελέγη τέσσερις φορές στο αξίωμα αυτό

rousyelt

1949 Αρχίζει στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη του δημοσιογράφουΓρηγόρη Στακτόπουλου, κατηγορούμενου για τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ.

1955  Ο Dr. Jonas Salk από την Αμερική παρουσιάζει το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας.

1961 Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη, με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ 1».

gagarin

1970 Σοβιετικό υποβρύχιο, που μεταφέρει τέσσερις πυρηνικές τορπίλες, βυθίζεται στον Βισκαϊκό κόλπο τέσσερις ημέρες μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς.

1981 Πρώτη εκτόξευση του Διαστημικού Λεωφορείου «Κολούμπια» στο διάστημα.

1992 Ανοίγει τις πύλες της η Eurodisney στη Μαρν λα Βαλέ της Γαλλίας

eurodisney

eurodisney

2018 Πτώση μιράζ τύπου 2000–5, 9 μίλια δίπλα από τη Σκύρο.Ο πιλότος του Γιώργος Μπαλταδώρος πεθαίνει.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο