Σε ποιους και πως θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα του 1,4 δισ. ευρώ

0

Mέσα στην εβδομάδα κατατίθεται ο σχετικός νόμος για το μέρισμα στη Βουλή και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Το μέρισμα θα κυμαίνεται από 250 έως και 900 ευρώ και οι δικαιούχοι είναι οικονομικά αδύναμοι, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

Ειδικότερα, 720 εκ. ευρώ θα έχει τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης και θα αφορά 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, το ποσό θα κλιμακώνεται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα διατίθεται με βάση τα μέλη του κάθε νοικοκυριού ενήλικα και ανήλικα.

Το περιουσιακό κριτήριο για την καταβολή του φετινού κοινωνικού μερίσματος είναι οι δικαιούχοι να μην έχουν την 1-1-2017 ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 180.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια, η εφάπαξ ενίσχυση θα ξεκινά από τα 250 ευρώ για άγαμο χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα από 6.001 έως 9.000 ευρώ, θα αυξάνεται στα 350 ευρώ για άγαμο χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα από 3.001 έως 6.000 ευρώ, και θα φτάνει τα 450 ευρώ για άγαμο φορολογούμενο χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ.

Τα ποσά των εισοδηματικών ορίων και της εισοδηματικής ενίσχυσης θα προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος κάθε νοικοκυριού και κατά 25% για κάθε ανήλικο μέλος.

Έτσι για ένα ζευγάρι εγγάμων χωρίς παιδιά η εισοδηματική ενίσχυση θα κυμαίνεται από 375 έως 675 ευρώ, για εγγάμους με ένα ανήλικο παιδί από 450 έως 775 ευρώ, και για εγγάμους με δύο ανήλικα παιδιά από 500 έως 900 ευρώ.

Το ποσό της εφάπαξ ενίσχυσης που θα λάβουν οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, και δεν θα προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα κάθε νοικοκυριού προκειμένου να κριθεί εάν αυτό δικαιούται κάποιας άλλης κοινωνικής παροχής καταβαλλόμενης με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Ο εντοπισμός των δικαιούχων θα γίνει κατόπιν ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων-υπεύθυνων δηλώσεων των ενδιαφερομένων – στην σχετική εφαρμογή του taxisnet – και κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων που θα δηλώσουν στις αιτήσεις τους με τα ποσά συνολικού ετησίου οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος που έχουν αναγράψει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις τους, καθώς και με τα δεδομένα του ηλεκτρονικού αρχείου των δηλώσεων Ε9 για την ακίνητη περιουσία τους.

Ως συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα θα ληφθεί υπόψη το άθροισμα όλων των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε1 της φετινής δήλωσης από όλες τις πηγές, συμπεριλαμβανομένων και των αφορολόγητων και των ειδικών φορολογούμενων ποσών.

Σε κάθε περίπτωση ως συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα θα λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό ετησίου εισοδήματος μεταξύ του πραγματικά δηλωθέντος και του τεκμαρτού που έχει προκύψει από το άθροισμα των αντικειμενικών δαπανών (τεκμηρίων) διαβίωσης (τεκμήρια διαβίωσης για σπίτια, ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη κ.λπ.) και των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (ποσά δαπανών για αποπληρωμές δανείων, αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας κ.λπ.). Στις αιτήσεις που θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν πιθανότατα να αναγράψουν και τους αριθμούς ΙΒΑΝ των τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους επιθυμούν να πιστωθούν τα ποσά της εφάπαξ ενίσχυσης.

Από τα υπόλοιπα 675 εκ ευρώ του συνολικού μερίσματος των 1,4 δις ευρώ τα 360 εκ ευρώ θα διατεθούν για τις επιστροφές των υπερβολικά υψηλών εισφορών υγείας που πλήρωναν περίπου 400.000 συνταξιούχοι λόγω του υπολογισμού της εισφοράς σε λανθασμένο ύψος σύνταξης.

Με την καταβολή της σύνταξης του Δεκεμβρίου οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πάρουν επιστροφές που θα αντιστοιχούν σε αυξημένες εισφορές υγείας από 1/6/2012 μέχρι και 1/6 / 2017.

Ενδεικτικά:

Συνταξιούχος με 1100 ευρώ σύνταξη θα πάρει επιστροφή 240 ευρώ,
Συνταξιούχος με 1200 ευρώ σύνταξης θα πάρει επιστροφή 370 ευρώ.
Συνταξιούχος με 1300 ευρώ σύνταξη θα πάρει επιστροφλη 450 ευρώ.

Τέλος ποσό 315 εκ ευρώ θα διατεθεί στην ΔΕΗ για να καλύψει μέρος από την τρύπα των 700 εκ ευρώ (σύμφωνα με την επιχείρηση) από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας οι οποίες αφορούν κοινωνικά τιμολόγια και ηλεκτροδότηση μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Χωρίς το ποσό αυτό οι καταναλωτές κινδύνευαν μέσα στο χειμώνα να υποστούν αυξήσεις τιμολογίων ύψους 14% ακόμη και για χαμηλές καταναλώσεις μέχρι και 1600 κιλοβατώρες.

http://tvxs.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here