Σπιτάκια Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και Ανταποδοτικό Κίνητρο, προσεχώς θα λειτουργήσουν στο Άστρος & Παράλιο Άστρος & Πρότασή μας… (video & ph)

0

Τις τελευταίες ημέρες στον χώρο της παλαιάς Λαϊκής δίπλα στο γήπεδο, ο δήμος μας παρέλαβε το 1ο Σπιτάκι Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Κώστα Καμπύλη για να ενημερωθούμε σχετικά με την λειτουργία του, μας είπε ότι σύντομα περιμένουμε και το 2ο σπιτάκι να παραλάβουμε και θα τοποθετηθεί στο Παράλιο Άστρος, καθώς ακόμα, ότι τότε θα γίνει και η επίσημη ενημέρωση για την λειτουργία τους από τον ΦΟΔΣΑ.

Επιμέλεια-Ρεπορτάζ: Φώτης Τζιβελόπουλος & Tem Promo Kynouria-Κοιν.Σ.Επ

Λίγα λόγια για την Ανταποδοτική Ανακύκλωση

Η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ στηρίζει τη μέθοδο εναλλακτικής διαχείρισης, που εφαρμόζει στη χρήση των Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, όπου με την αξιοποίηση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, πραγματοποιούνται αυτόματα οι εργασίες συλλογής, επεξεργασίας και αποθήκευσης των συσκευασιών.

Ειδικότερα, με αξιοποίηση των τεχνικών δυνατοτήτων του εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιείται, πραγματοποιούνται αυτόματα, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες εργασίες:

– Παραλαβή των άδειων συσκευασιών σε ειδική χοάνη υποδοχής με υψηλή ταχύτητα παραλαβής (έως 40 συσκευασίες ανά λεπτό).

– Αναγνώριση και διαχωρισμός των συσκευασιών ανά υλικό με την χρήση ειδικών αισθητήρων.

– Αναγνώριση της συγκεκριμένης συσκευασίας με την χρήση barcode scanner.

– Συμπίεση ή τεμαχισμός της συσκευασίας με ειδικά μηχανικά μέσα επιτυγχάνοντας μείωση όγκου έως 90%.

– Συλλογή των επιστρεφόμενων συσκευασιών σε ειδικό ενσωματωμένο κλειστό αποθηκευτικό χώρο.

– Αποθήκευση, εκτύπωση και αποστολή όλων των στατιστικών στοιχείων και δεδομένων (π.χ. αριθμός και είδος συσκευασιών ανά υλικό, ποσό παρεχόμενου ανταποδοτικού κινήτρου ανά υλικό, ποσό δωρεάς υπέρ της ενίσχυσης κοινωνικού σκοπού ανά υλικό, αριθμός καταναλωτών που ανακύκλωσαν, αριθμός καταναλωτών που επέλεξαν την παραλαβή του ανταποδοτικού κινήτρου, αριθμός καταναλωτών που επέλεξαν τη δωρεά του ανταποδοτικού κινήτρου κ.α.), με αξιοποίηση του ενσωματωμένου ηλεκτρονικού υπολογιστή, του εκτυπωτή και του modem.

– Αυτόματη εκτύπωση και παράδοση στον ανακυκλωτή των αποδείξεων του ανταποδοτικού αντιτίμου μέσω αξιοποίησης του ενσωματωμένου ηλεκτρονικού υπολογιστή και εκτυπωτή.

– Αυτόματη εκτύπωση και παράδοση στον ανακυκλωτή κουπονιών με διάφορες προσφορές (π.χ. κουπόνια διαγωνισμών, κουπόνια προωθητικών ενεργειών, κουπόνια δωρεάν προϊόντων κ.α.) μέσω αξιοποίησης του ενσωματωμένου ηλεκτρονικού υπολογιστή και εκτυπωτή.

– Αυτόματη δωρεά της αξίας του χρηματικού αντιτίμου υπέρ κάποιου κοινωνικού σκοπού μέσω της εφαρμογής του Συστήματος Συγκέντρωσης Κοινωνικού Κεφαλαίου, που στηρίζεται σε ειδικό λογισμικό και εξαρτήματα που τοποθετούνται στον εξοπλισμό.

– Καθοδήγηση και ενημέρωση του καταναλωτή για τη διαδικασία της λειτουργίας του εξοπλισμού, για την επιστροφή των συσκευασιών, με τη βοήθεια των σχετικών αλληλοεπιδρώμενων μηνυμάτων που εμφανίζονται στην ειδική οθόνη του κάθε μηχανήματος.

– On line διασύνδεση των αυτόματων μηχανημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης με τον κεντρικό server, μέσω χρήσης ασύρματου δικτύου επικοινωνιών.

Πρόταση μας είναι, σύντομα ο Δήμο μας να ξεκινήσει και την τοποθέτηση κοντέινερ σε σημεία του Δήμου μας όπως τα σπιτάκια, για την παραλαβή ηλεκτρικών συσκευών για ανακύκλωση. Καθώς να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες, για την Ανακύκλωση στην πηγή  & Κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων.

Η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας. Η αύξηση του πληθυσμού και η υπερκατανάλωση οδήγησαν στη ραγδαία αύξηση των παραγόμενων απορριμμάτων, με συνέπεια τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στην δημόσια υγεία και στο περιβάλλον. Αξιοποιώντας τα απορρίμματα με σωστό τρόπο, επιτυγχάνεται η ελάττωση των επιπτώσεών τους.

Με την ανακύκλωση των απορριμμάτων και την κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων, μειώνονται τα απορρίμματα που οδηγούνται στο ΧΥΤΥ, η ρύπανση του αέρα και του νερού, η χρήση πρώτων υλών και παράλληλα εξοικονομείται ενέργεια. Η κομποστοποίηση είναι φυσική περιβαλλοντικά διαδικασία αποδόμησης των οργανικών αποβλήτων, υπό αερόβιες συνθήκες, η οποία οδηγεί στη μετατροπή τους σε σταθερό βιολογικό προϊόν (compost). Στόχος της είναι η καταστροφή των παθογόνων μικροοργανισμών που βρίσκονται στα απορρίμματα κι η διατήρηση θρεπτικών συστατικών, ώστε το παραγόμενο προϊόν να είναι φιλικό προς το περιβάλλον και να χρησιμοποιηθεί άφοβα ως φυσικό λίπασμα.

Η διαλογή στην πηγή, η μονάδα μηχανικής διαλογής και η οικιακή κομποστοποίηση είναι τρεις κύριες τεχνικές κομποστοποίησης. Ο σχεδιασμός μιας μονάδας ανακύκλωσης – κομποστοποίησης πρέπει να παρέχει ασφαλή περιβάλλον εργασίας για το προσωπικό και να συμβάλλει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Μέσω των σταδίων επεξεργασίας απορριμμάτων ανακτώνται ανακυκλώσιμα, οργανικά και άχρηστα απόβλητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ