Στιγμιότυπα της εκδήλωσης στην Παλαιά Βουλή, κατά την παρουσίαση της Επετειακής Έκδοσης “Εν Άστρει. Η Εθνική Δευτέρα των Ελλήνων Συνέλευσις.(video & photos)

0

Ο Επετειακός Τόμος «Εν Άστρει. Η Εθνική Δευτέρα των Ελλήνων Συνέλευσις. Τα γεγονότα – οι πρωταγωνιστές – οι αποφάσεις» παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό και την Ακαδημαϊκή κοινότητα σε δύο χώρους άρρηκτα συνδεδεμένους με τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Το καλοκαίρι στο Άστρος, στον ίδιο χώρο που πριν από 200 χρόνια λειτούργησε μια πρόδρομη Βουλή, όπου ψηφίστηκε Σύνταγμα και νόμοι για το υπό σύσταση Ελληνικό κράτος και την Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, στην αίθουσα που τελικά συνεδρίαζε η Βουλή του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους, 50 σχεδόν χρόνια μετά από την Β΄ Εθνοσυνέλευση.

Μεγάλη τιμή και συγκίνηση ν’ ακούγεται σ’ αυτόν τον ιστορικό χώρο το όνομα Άστρος, το όνομα της ιδιαίτερης πατρίδας μας, να τονίζεται η σημασία εκείνης της Εθνοσυνέλευσης και η συμβολή της στη διαμόρφωση ενός οργανωμένου κράτους και μάλιστα από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, τον τέως ΠτΔ, Ακαδημαϊκό και Επίτιμο Καθηγητή Προκόπιο Παυλόπουλο και τους έγκριτους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές Σπυρίδωνα Βλαχόπουλο και Ξενοφώντα Κοντιάδη. Θερμές ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Βουλής που έθεσε την έκδοση υπό την αιγίδα της Βουλής, στους συμμετέχοντες στην παρουσίαση, στην Πρόεδρο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδας κα Μαριέττα Μινώτου για τη φιλοξενία της εκδήλωσης και για την παρουσία της και στον εκλεκτό δημοσιογράφο και αγαπητό συμπατριώτη Χρήστο Κούτρα για το συντονισμό της παρουσίασης.

Φυσικά πολλές ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές της έκδοσης για τη συμμετοχή τους με τις σημαντικές και πρωτότυπες ερευνητικές τους εργασίες: Νικόλαο Αλιβιζάτο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ελπίδα Βόγλη, Μαρία Ευθυμίου, Ακρίτα Καϊδατζή, Αλέξανδρο Κεσσόπουλο, Ξενοφώντα Κοντιάδη, Αριστείδη Χατζή, Μιχάλη Σωτηρόπουλο, Ευαγγελία Καμπύλη.

Και τέλος, ευχαριστίες στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και το Δήμαρχο Γιώργο Καμπύλη, που είχε την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση όλων των Επετειακών εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Εθνοσυνέλευση του Άστρους και για την υποστήριξή τους. Ένα ταξίδι ολοκληρώθηκε και τα όσα αποκομίσαμε βρίσκονται πλέον συγκεντρωμένα σ’ ένα βιβλίο στα χέρια μας. Ένα ταξίδι συναρπαστικό, στο παρελθόν και τις πρωτογενείς πηγές. Η έκδοση αυτή ευελπιστούμε ν’ αποτελέσει το έναυσμα και για νέα ταξίδια στις πηγές, την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Smaragdi Arvaniti

Θα ακολουθήσει Δελτίο τύπου…

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ