Συνέντευξη Γιώργου Παπαηλιού στο δημοσιογράφο Γιάννη Παργινό

0

Γιώργος Παπαηλιού

Δικηγόρος-Διδάκτωρ Νομικής

Βουλευτής Αρκαδίας (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία)

 Α. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης-

υπεύθυνος για την κτηνοτροφία

Συνέντευξη στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Political.gr», στο δημοσιογράφο Γιάννη Παργινό

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σταθερoποιείται στη δεύτερη θέση του πολιτικού μας σκηνικού. Κρίνετε πως μπορεί να ξεκινήσει μια νέα πορεία ανόδου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί τον κορμό της προοδευτικής παράταξης.

Έχει συγκεκριμένο και συγκροτημένο ιδεολογικό πρόσημο και ιδεολογική ταυτότητα,

Βάσει αυτών προσδιορίζονται και οι πολιτικές θέσεις του. Βεβαίως αυτές χρειάζονται επικαιροποίηση, ανταπόκριση στα νέα δεδομένα και τις νέες προκλήσεις (το δημογραφικό, την κλιματική κρίση,  την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, τη βία και άλλα-ες) και προβολή στο πεδίο.

Η αξιοπιστία έναντι της κοινωνίας κατακτάται, μέσω των πολιτικών θέσεών του, της συνέπειας λόγων και έργων και βέβαια του «ανοίγματος» του κόμματος στην κοινωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να κινηθεί προς μία νέα πορεία ανόδου.

Στο πολυσύνθετο πολιτικό σκηνικό, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  θα χρειαστεί, και το επιχειρεί ήδη,  να διευρύνει το κοινωνικό ακροατήριό του και την επικοινωνία του με τον κόσμο και να δείξει ότι μπορεί  να ανταποκριθεί στις λαϊκές απαιτήσεις, προτείνοντας λύσεις που θα ωφελήσουν τη μεγάλη  κοινωνική πλειοψηφία.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2 : Υπάρχει σαφής και πειστική  εναλλακτική  πρόταση διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία;

Η αναγνώριση της πρότασης ενός κόμματος, ως πειστικής εναλλακτικής πρότασης, εξαρτάται από το κατά πόσον  το εν λόγω κόμμα μπορεί να προτείνει και να υποστηρίξει ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο πρόγραμμα. Αυτό πρέπει,  ανταποκρινόμενο σε ξεκάθαρους στρατηγικούς στόχους,  να περιλαμβάνει θέσεις για  όλα τα κρίσιμα θέματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  έχει διατυπώσει,  εξακολουθεί και θα εξακολουθήσει να διατυπώνει  προτάσεις για όλους τους τομείς της δημόσιας σφαίρας, όπως την οικονομία, την ανάπτυξη, τη φορολογική πολιτική, την πρωτογενή παραγωγή, την εργασία, την   κοινωνική δικαιοσύνη,  την εκπαίδευση, την υγεία, τη στέγαση, το κράτος δικαίου και τους θεσμούς, την ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική.

Η τεκμηρίωση και η κοστολόγηση αυτών των προτάσεων συνιστούν  εκείνα τα  στοιχεία που θεμελιώνουν την πειστικότητά τους, ως  εναλλακτικών προτάσεων στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ. Εν τέλει δε, θα κριθούν στην πράξη, στην πρακτική δυνατότητα να μετασχηματισθούν  σε εφαρμοσμένες πολιτικές που παράγουν απτά αποτελέσματα, αφού  η στρατηγική τους προσαρμοστεί  στα τρέχοντα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα και προσδιοριστούν σαφείς μηχανισμοί εφαρμογής τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύεται  για την εφαρμογή μιάς πολιτικής που θα υπερασπίζεται το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία και θα έχει ως γνώμονα την  προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, το σεβασμό του δημόσιου χρήματος και εν γένει το δημόσιο συμφέρον.

Επιπλέον δεσμεύεται, για την εφαρμογή πολιτικών στο πλαίσιο του κοινωνικού κράτους, οι οποίες  μπορούν να αντιστρέψουν τη σημερινή πορεία περιθωριοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, φτωχοποίησης των πολιτών που  βιώνουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα και  επίτασης των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3 : Με ποιο διακύβευμα πορεύεστε στις κάλπες των Ευρωεκλογών;

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι κρίσιμες για την πορεία της Ευρώπης.

Θα κριθεί, αν ο προσανατολισμός της, θα είναι προοδευτικός ή  νεοφιλελεύθερος και άκρα συντηρητικός, με τις κυρίαρχες συντηρητικές δυνάμεις να ενσωματώνουν όλο και περισσότερο ακροδεξιές θέσεις και την ακροδεξιά σε ορισμένες χώρες να είναι επί θύραις.

Στην Ελλάδα,  οι επερχόμενες ευρωεκλογές αποτελούν  σημαντική ευκαιρία για τους πολίτες να εκφράσουν την άποψή τους για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης της ΝΔ , η οποία ευθύνεται για την πολλαπλή κρίση, θεσμική, οικονομική, κοινωνική, που ταλανίζει τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την προοδευτική δύναμη που θα εκφράσει την αντίθεση  προς τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Η δυσαρέσκεια και συνακόλουθα η φθορά της κυβέρνησης είναι δεδομένες. Αποτυπώνεται παντού  και, εκτιμάται, ότι θα αποτυπωθεί και στις  ευρωεκλογές και στις επόμενες εθνικές.

Σε αυτό το πλαίσιο,  μπορεί και πρέπει να δοθεί  δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ώστε, με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις,  να προχωρήσει και να διεκδικήσει την αλλαγή στις προσεχείς εθνικές εκλογές.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4 : Υπάρχει ενδεχόμενο δημιουργίας ενός κεντροαριστερού μετώπου απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και με ποιους όρους και συνθήκες;

Η πολυδιάσπαση του  προοδευτικού χώρου, αριστερού και κεντροαριστερού, είναι, εκτός των άλλων, η αιτία για τη μονοκρατορία της κυβέρνησης του «συστήματος Μητσοτάκη», με όλες τις εξ αυτής αρνητικές συνέπειες.

Η δημιουργία ενός προοδευτικού «μετώπου» συνιστά προοπτική που απαιτεί συνεννόηση, συνεργασία, σύμπραξη  και εν τέλει κοινή πορεία των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων. Βασικός όρος  για την ανάληψη πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση,  είναι η συμφωνία επί ενός κοινού πολιτικού προγράμματος που θα αντικατοπτρίζει τις βασικές αξίες και αρχές του  συγκεκριμένου χώρου και θα απαντά στα επιτακτικά κοινωνικοοικονομικά ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας με τρόπο συγκεκριμένο, σαφή και αποτελεσματικό. Δηλαδή, θα απαντά στην κρίση του κράτους δικαίου και της δικαιοσύνης αλλά και στα προβλήματα  της ακρίβειας, της φτώχειας, των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων  και της αλλαγής του παραγωγικού υποδείγματος.

Επιπλέον, απαιτείται  δέσμευση στην εφαρμογή αυτής της κοινής  πολιτικής, με συνέπεια και διαφάνεια.

Κρίσιμη παράμετρος για την επιτυχία μιάς τέτοιας σύμπραξης-ενός τέτοιου «μετώπου» είναι η ικανότητά του να πείσει το εκλογικό σώμα, ότι αποτελεί αξιόπιστη  και εφικτή εναλλακτική λύση στην κυβερνητική πολιτική του «συστήματος Μητσοτάκη». Αυτό θα συμβεί, μέσω της κατανόησης και της στοχευμένης προσέγγισης της αγωνίας, της δυσπιστίας και του προβληματισμού των πολιτών, και εν τέλει της παρουσίασης ενός συνεκτικού και ολοκληρωμένου σχεδίου για την Ελλάδα της προόδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ