Συνέντευξη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού στην ΕΡΤ1 & Στο «Βήμα της Κυριακής»

0

Στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Σαββατοκύριακο από τις 6» με τον Δημήτρη Κοτταρίδη έδωσε συνέντευξη ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός.

  • Σχετικά με την ενασχόληση σου με την τοπική αυτοδιοίκηση και την απόφαση του να ασχοληθεί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέφερε:

«Η Πελοπόννησος είναι εξαιρετικός τόπος που πρέπει να πάει μπροστά και πιστεύω ότι μπορώ να συμβάλω ουσιαστικά και σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που με έκανε να αποδεχτώ αυτή την πολύ τιμητική πρόταση από τον πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως ξέρετε προέρχομαι από τον ιδιωτικό τομέα. Έχω δημιουργήσει κάποιες εταιρείες οι οποίες αναπτύσσονται και έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο ωριμότητας που μπορούν να συνεχίσουν χωρίς τη δική μου παρουσία οπότε και αυτό ήταν κάτι που συνέβαλε στο να αποδεχτώ την πολύ τιμητική πρόταση».

  • Σχετικά με την θωράκιση της Πελοποννήσου απέναντι στην κλιματική αλλαγή και στις κινήσεις που υλοποιήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Θα ξεκινήσω με το να δεσμευτώ ότι η Πολιτική Προστασία και οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση, είναι απόλυτη προτεραιότητα για εμάς και για όλο μας τον συνδυασμό. Είναι απολύτως βέβαιο ότι κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί απόλυτη ασφάλεια αυτή τη στιγμή. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να υποσχεθούμε και να δεσμευτούμε για το υψηλότερο σημείο ετοιμότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά και εμείς σαν Περιφέρεια και όλοι οι βαθμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως και το κεντρικό κράτος. Σε επίπεδο πρόληψης, να υπάρχουν και να γίνονται με απόλυτο έλεγχο όλες οι προληπτικές ενέργειες όπως: οι καθαρισμοί των ρεμάτων, αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμοί των οικοπέδων. Πολλές ενέργειες για την υλικοτεχνική υποδομή και φυσικά να υλοποιηθούν όλα τα μεγάλα έργα που αφορούν την αντιπλημμυρική θωράκιση της Περιφέρειας και όλου του κράτους και άλλα έργα που αφορούν άλλες φυσικές καταστροφές όπως πτώσεις βράχων. Εμείς προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε και τρία πράγματα που νομίζουμε ότι μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά. Το πρώτο είναι η δημιουργία ενός περιφερειακού επιχειρησιακού κέντρου για την πολιτική προστασία. Είναι ένα έργο το οποίο ήδη έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, είναι ένα έργο που νομίζω ότι πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει πάρα πολύ σύντομα ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε καλύτερα ό,τι αφορά την πολιτική προστασία στην περιφέρεια. Το δεύτερο είναι ένα κέντρο παρακολούθησης επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ πρέπει να την αντιμετωπίσουμε πρέπει να παρακολουθούμε πολύ στενά όλες τις επιπτώσεις τις οποίες δημιουργεί και για να συλλέγουμε δεδομένα προκειμένου να σχεδιάζουμε όλα τα έργα τα οποία χρειάζονται για τη θωράκιση των πολιτών. Το τρίτο που προτείνουμε είναι ένας συνδυασμός προστασίας δασών με τη συμμετοχή όλων των δήμων της Περιφέρειας, στο πρότυπο του ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού). Υπάρχει λοιπόν τεχνογνωσία η οποία μπορούμε να πάρουμε και να χρησιμοποιήσουμε και υπόλοιπες στις περιφέρειες».

  • Ερωτηθείς για την οικονομική ανάπτυξη της Πελοποννήσου τόνισε:

«Νομίζω ότι η ανάπτυξη και γενικότερα η προσέλκυση επενδύσεων είναι κάτι το οποίο πρέπει να είναι πρωταρχικός μας στόχος. Όχι μόνο γιατί θα δημιουργήσει πλούτο και προστιθέμενη αξία αλλά και γιατί θα δημιουργήσει καινούργιες θέσεις εργασίας, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και φυσικά θα είναι κάτι το οποίο μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά η ανατροπή αυτής της πτωτικής αν θέλετε πορείας που έχει που έχει το δημογραφικό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αλλά ας πάμε σε κάτι πιο ουσιαστικό. Πράγματι η ανάπτυξη πρέπει να είναι βιώσιμη, πρέπει να είναι δίκαιη, να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, να είναι πράσινη. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε μία περιφερειακή συνείδηση ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Ο τουρισμός είναι ένας πολύ βασικός πυλώνας. Ουσιαστικά όμως είναι κι άλλοι τομείς που μπορούμε να προσφέρουμε πολλά πράγματα όπως είναι ο πρωτογενής τομέας. Η Πελοπόννησος έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Είναι η περιφέρεια που έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα αγροτών σε γη. Είναι το τεράστιο πολιτιστικό και πολιτισμικό απόθεμα που έχουμε ως περιφέρεια, οπότε βασικό μας μέλημα θα είναι να δημιουργήσουμε συνέργειες και προστιθέμενη αξία ανάμεσα σε αυτούς τους τρεις βασικούς τομείς προκειμένου να δημιουργήσουμε και να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις σε όλες τις περιφερειακές ενότητες.

Επενδύσεις, όμως, για να έρθουν, δεν φτάνει μόνο η πρόθεση χρειάζεται και πολλά πράγματα: τα δύο βασικότερα κατά την άποψή μας είναι η δημιουργία ενός κατάλληλου υποβάθρου. Πρέπει να υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός που δεν υπάρχει σήμερα, πρέπει να υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός ο οποίος σε πολλές πόλεις επίσης δεν υπάρχει σήμερα, προκειμένου ο κάθε επενδυτής σε οποιαδήποτε τομέα να

ξέρει τι μπορεί να κάνει και πού μπορεί να το κάνει. Όπως επίσης θα πρέπει να υπάρχουν πολύ γρήγορες αδειοδοτικές διαδικασίες προκειμένου οι επενδυτές να μπορούν γρήγορα να βάλω σε παραγωγική ετοιμότητα τις επενδύσεις τις οποίες θέλουν να κάνουν. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα επιδιώξουμε να το κάνουμε προκειμένου να κάνουμε την Πελοπόννησο πολύ πιο ελκυστική σε επενδύσεις».

  • Για την εμπλοκή του στην πολιτική είπε:

«Πρέπει να εμπλακούμε όλοι όσοι έχουμε διάθεση να κάνουμε κάτι προκειμένου να δημιουργήσουμε αυτά που σας είπα προηγουμένως. Ζούμε και εργαζόμαστε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ζούμε και εργαζόμαστε σε αυτή τη χώρα. Πρέπει όλοι όσοι νιώθουμε αυτή τη στιγμή την ανάγκη να ασχοληθούμε με τα κοινά προκειμένου να δημιουργήσουμε αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό όσο περισσότεροι άνθρωποι μπορούν, όσοι έχουν αφήσει ένα δικό τους αποτύπωμα, να εμπλακούν με τα κοινά προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το βήμα που χρειάζεται»

  • Ερωτηθείς να σχολιάσει τον συνυποψήφιο του Πέτρο Τατούλη είπε:

«Δεν θα ήθελα να μπω σε διαδικασία να σχολιάσω κανέναν από τους συνυποψηφίους μου. Νομίζω ότι όλες αυτές οι έντονες επιθέσεις είναι κάτι το οποίο ανήκει στο χθες. Δεν θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία διχασμού και τοξικότητας. Είμαστε εδώ περισσότερο για να ενώσουμε, είμαστε περισσότερα για να συνθέσουμε. Την επόμενη μέρα όλοι θα είμαστε στο ίδιο περιφερειακό συμβούλιο, θα πρέπει να συνεργαστούμε, να μοιραστούμε ιδέες, να συνθέσουμε προτάσεις προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Συνεπώς νομίζω ότι όλη αυτή η τοξικότητα και όλη αυτή η πολιτική αντιπαράθεση είναι κάτι το οποίο ανήκει στο χθες. Οι πολίτες θέλουν περισσότερο σύνθεση, ενότητα, διάλογο και να προχωρήσουμε μπροστά».

  • Αναφορικά με την συνεργασία του με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:

«Θίγετε κάτι που είναι πολύ σημαντικό και ουσιαστικό. Πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε να υπάρχει μία διαπεριφερειακή συνεργασία για όλα τα έργα τα οποία χρειάζεται η Πελοπόννησος. Η Πελοπόννησος είναι μία ας έχει δύο διοικητικές περιφέρειες. Πρέπει και σε επίπεδο προώθησης και σε επίπεδο branding και σε επίπεδο μεγάλων έργων ναι υπάρχει μία διαπεριφερειακή συνεργασία προκειμένου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε».

Ακολουθείστε το Δημήτρη Πτωχό και στα social media

για να παρακολουθείτε το σύνολο της δραστηριότητά του

Facebook: Δημήτρης Πτωχός – Υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Instagram dptochos

 Συνέντευξη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού στο «Βήμα της Κυριακής» Δημήτρης Πτωχός: «Η Πελοπόννησος πρέπει να αλλάξει εποχή»

Στις προτεραιότητες και στους στόχους της υποψηφιότητας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου αναφέρθηκε στη συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής» και στη δημοσιογράφο Εύη Σαλτού ο Δημήτρης Πτωχός. Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Πελοπόννησος Μπροστά» χαρακτήρισε την Πελοπόννησο «συγκριτικό πλεονέκτημα για ολόκληρη την Ελλάδα» και ξεκαθαρίζει πως «δεν λέμε μεγάλα λόγια. Υποσχόμαστε σχέδιο, ετοιμότητα και συνεχή προσπάθεια».

Σχετικά με το τι τον ώθησε να θέσει υποψηφιότητα, ο Δημήτρης Πτωχός εξήγησε ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση από το να δίνεις εφαρμόσιμες λύσεις σε προβλήματα των συμπολιτών σου και να εργάζεσαι ώστε το μέλλον να είναι καλύτερο για όλους». Όσον αφορά στην εμπειρία από την επαγγελματική και την πολιτική του διαδρομή, σημείωσε ότι «ο ιδιωτικός τομέας μού έχει προσφέρει σημαντικές εμπειρίες και, μαζί με τις παραστάσεις μου σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, νιώθω πως διαθέτω τα εφόδια για να μπω μπροστά στην προσπάθεια η Πελοπόννησος να αλλάξει εποχή».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της παράταξής του, ο Δημήτρης Πτωχός τόνισε ότι «το σχέδιό μας αξιοποιεί ό,τι καλό έχει γίνει μέχρι σήμερα, διορθώνει παραλείψεις και πιθανές αστοχίες, ανοίγει νέους ορίζοντες και νέες δυνατότητες» και παρέθεσε τους άξονες του προγράμματός του:

Ερωτηθείς για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου, ανέφερε ότι «ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, από τα ψηλά βουνά της Πελοποννήσου μέχρι τις απέραντες παραλίες στην τεράστια ακτογραμμή της. Από την πρωτογενή παραγωγή και τα υψηλού επιπέδου προϊόντα, μέχρι τις τουριστικές υποδομές που είναι διάσημες παγκοσμίως. Και φυσικά, έχουμε πολύτιμη κληρονομιά την Ιστορία μας και τη μοναδική πολιτιστική μας ταυτότητα. Και ακόμα περισσότερο, τον πλούτο των ανθρώπων μας. Αυτοί κάνουν τον τόπο μας μοναδικό κι ασύγκριτο». Περεταίρω, μιλώντας για την ανάδειξη της ενιαίας ταυτότητας της Περιφέρειας, έθεσε ως στόχο «να μάθουν σε όλο τον κόσμο τι θα πει Πελοπόννησος».

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, ο Δημήτρης Πτωχός δήλωσε συγκλονισμένος και εξήγησε ότι «η κλιματική κρίση είναι εδώ. Κι όσοι διεκδικούμε θέσεις ευθύνης, οφείλουμε να είμαστε υπεύθυνοι και μετρημένοι στα λόγια μας». Αναφορικά με τις δεσμεύσεις του σε αυτόν τον τομέα, ξεκαθάρισε ότι «μπορώ να δεσμευτώ για δύο πράγματα: ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα βρίσκεται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ετοιμότητας. Και ότι ποτέ δεν θα πω αυτό που απεχθάνομαι να ακούω ως πολίτης: “δεν ήταν δική μου αρμοδιότητα”».

Στον τομέα της πολιτικής προστασίας, έθεσε ως προτεραιότητες του σχεδιασμού του «να λειτουργήσει Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, να φτιάξουμε Κέντρο Παρακολούθησης Επιπτώσεων Κλιματικής Κρίσης και να ιδρύσουμε Σύνδεσμο Προστασίας Δασών -όπως ο ΣΠΑΥ στην Αττική- με συμμετοχή και των 26 Δήμων μας».

Ως μεγαλύτερο στόχο του έθεσε «το 2028 η Περιφέρεια Πελοποννήσου να αποτελεί μία σύγχρονη ευρωπαϊκή περιφέρεια πρότυπο. Με σαφή κοινωνικό κι ανθρώπινο χαρακτήρα. Αυτό ταιριάζει στον χαρακτήρα, τις παραδόσεις και το φιλότιμο των ανθρώπων μας. Ονειρεύομαι έναν τόπο, όπου το πού ζεις δεν βάζει εμπόδια στη ζωή σου».

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τις επιθέσεις που εξαπολύει ο Πέτρος Τατούλης σε βάρος του, ο Δημήτρης Πτωχός τις χαρακτήρισε «πολιτική του χτες». Έστειλε, μάλιστα, μήνυμα ενότητας, ξεκαθαρίζοντας ότι «είμαι εδώ για να προσφέρω στον τόπο μου, όχι να τσακώνομαι. Κι άλλωστε, οι πολίτες βαρέθηκαν πια την τοξικότητα. Αντιμετωπίζω, λοιπόν, τον κ.Τατούλη με σεβασμό, όπως όλους τους συνυποψηφίους μου. Μακάρι να δουλέψουμε όλοι μαζί αύριο». Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «οι συμπολίτες μας, έκριναν ότι απέτυχε και δεν νομίζω ότι θέλουν να γυρίσουν πίσω. Όπως σας είπα, εμείς έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να πάμε την Πελοπόννησο μπροστά, κι αυτό συζητάμε καθημερινά με τον κόσμο».

____________________

Η Πελοπόννησος Μπροστά – Γραφείο Τύπου

Δ.Πτωχός | Υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ