Τα νέα της Περιφέρειας…

0
Τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα

Posted: 08 Apr 2021 12:02 PM PDT

Σε τηλεδιάσκεψη συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, κατά την οποία συζητήθηκαν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, που έχει λάβει η Κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας.

Στην τηλεδιάσκεψη, η οποία οργανώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, συμμετείχαν οι Υφυπουργοί, Βουλευτές και Δήμαρχοι της Πελοποννήσου, καθώς και τα Επιμελητήρια της Πελοποννήσου.

Ο Υπουργός ενημέρωσε για τις προσπάθειες που γίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης να κρατηθεί όρθια η οικονομία, για τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί αλλά και για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν για να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη και πρωτόγνωρη συγκυρία.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην κοινή προσπάθεια που κάνουν όλες οι πλευρές για να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση και στην ευκαιρία που έχει η χώρα μας να απορροφήσει και να αξιοποιήσει πόρους μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζοντας ταυτόχρονα για ακόμα μια φορά και το όφελος της χώρας μας, από την συμμετοχή της στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, όπως κατέληξε ο Π. Νίκας, πρέπει να λάβουμε μέτρα για τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο, αφού, τομείς όπως η εστίαση ή τα εξαρτώμενα επαγγέλματα από τον τουρισμό, έχουν δεχθεί τόσο μεγάλο πλήγμα λόγω της πανδημίας, που χρειάζονται άμεση στήριξη για να μπορούν να ανταποκριθούν και να επανεκκινήσουν τη δραστηριότητά τους με τη λήξη του συναγερμού της πανδημίας.

Συμμετοχή του Περιφερειάρχη στην Επιτροπή της Βουλής για το Νομοσχέδιο Εσωτερικού Ελέγχου του Δημοσίου Τομέα

Posted: 08 Apr 2021 11:04 AM PDT

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, με την ιδιότητά του, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ).
Σημειώνεται ότι η εν λόγω Επιτροπή, η οποία επεξεργάζεται σχέδια Νόμων που κατατίθενται στη Βουλή προς ψήφιση, συνεδρίασε με μοναδικό θέμα την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου Νόμου του ΥΠΕΣ, με τίτλο: “Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου του Δημόσιου Τομέα, Σύμβουλος Ακεραιότητας στη δημόσια διοίκηση και άλλες διατάξεις για τη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση”.
Ο Περιφερειάρχης, κατά την εισήγησή του προς την Επιτροπή, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει σαφής καθορισμός αρμοδιοτήτων του δημοσίου τομέα, για να μπορεί να είναι εφικτός και ο έλεγχος και η αξιολόγηση του προσωπικού, ποιοτικά και ποσοτικά, έτσι όπως περιγράφεται και από το Νόμο.
Επιβάλλεται, μέσα από τον εσωτερικό έλεγχο να υπάρχει αυστηρός κανονισμός, να αξιολογείται η επάρκεια και η αποτελεσματικότητα των υπαλλήλων, ενώ απαραίτητο είναι, όποιος διενεργεί τον έλεγχο και την αξιολόγηση να είναι καταρτισμένος και να έχει γνώση των εργασιών του ελεγχόμενου φορέα. Ο έλεγχος θα πρέπει να διενεργείται από ομάδα διαφόρων ειδικοτήτων -όπως μηχανικοί, οικονομολόγοι, γεωτεχνικοί κα.
Χρειάζεται στελέχωση, επομένως, των υπηρεσιών με ικανό προσωπικό, το οποίο θα τίθεται σε συνεχή αξιολόγηση.
Ένα ακόμα ζητούμενο, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης είναι να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα πειθαρχικά συμβούλια γιατί με την μέχρι τώρα εμπειρία του, δεν λειτουργούν.
Ο Περιφερειάρχης, τέλος, αναφέρθηκε και στην ανάγκη για κυβερνησιμότητα σε Περιφέρειες και Δήμους, διότι μέσα από τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης πρέπει να επιτυγχάνεται αποτέλεσμα και παραγωγή έργου.

Υπογραφή σύμβασης για τη μελέτη του δρόμου έως Αρχαία Επίδαυρο

Posted: 08 Apr 2021 10:26 AM PDT

Τη σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης κατασκευής της Ε.Ο. Κόρινθος-Σοφικό-Αρχαία Επίδαυρος, στο τμήμα ‘Ανω Αλμυρή έως Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, κατά τμήματα , υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σήμερα, Πέμπτη 8 Απριλίου, στο κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η εκπόνηση και ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών για τη βελτίωση κατά τμήματα, όπου απαιτείται, κατά μήκος του οδικού τμήματος: Άνω Αλμυρή – Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, της Ε.Ο Κόρινθος-Σοφικό-Αρχαία Επίδαυρος, προκειμένου να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια των χρηστών και το επίπεδο εξυπηρέτησης της οδού.

Συνολικά προβλέπονται βελτιώσεις δυσχερών τμημάτων σε μήκος 17χλμ., στο οποίο περιλαμβάνεται και ισόπεδος κόμβος Κ4 προς Νέα Επίδαυρο και παραλία Επιδαύρου.
Πέραν αυτών περιλαμβάνεται η μελέτη έξι ακόμα ισόπεδων κόμβων, οι οποίοι βρίσκονται εκτός των παραπάνω τμημάτων.
Οι κόμβοι που θα μελετηθούν συνολικά είναι οι εξής:

 1. προς Πευκάλι
 2. προς Σοφικό
 3. προς Κόρφο
 4. προς Νέα Επίδαυρο και παραλία Επιδαύρου
 5. προς Αρχαία Επίδαυρο
 6. προς Επάνω Επίδαυρο, Μέθανα – Πόρο, Κρανίδι
 7. προς Λυγουριό

Η δαπάνη της μελέτης, σύμφωνα με το συμφωνητικό ανέρχεται στο ποσό των 517.877,19 ευρώ και η μελέτη θα πρέπει να έχει παραδοθεί μέσα σε 16 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

75 νέα κρούσματα covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σήμερα Πέμπτη 8 Απριλίου

Posted: 08 Apr 2021 09:48 AM PDT

Σύμφωνα με την τακτική ημερήσια ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (eody.gov.gr) τα νέα κρούσματα του κορονοϊού covid-19 που καταγράφηκαν στην Πελοπόννησο σήμερα, Πέμπτη 8 Απριλίου, έως τις 3 το μεσημέρι, ανέρχονταν σε 75.
Αναλυτικά, καταγράφηκαν:
Π.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 15
Π.Ε. ΑΡΚΑΔΙΑΣ 18
Π.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 28
Π.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ 4
Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 10
Ενώ, μέχρι και σήμερα Πέμπτη 8 Απριλίου, στα νοσοκομεία covid-19 της Περιφέρειας νοσηλεύονταν συνολικά: 164 άτομα, εκ των οποίων οι 10 στη Μ.Ε.Θ.
Αναλυτικότερα, νοσηλεύονται 19 στο ‘Αργος, 12 στο Ναύπλιο, 40 στην Τρίπολη, 46 στην Κόρινθο-εκ των οποίων 6 στη ΜΕΘ, 19 στη Σπάρτη και στην 28 στην Καλαμάτα, εκ των οποίων 4 στη ΜΕΘ.

Eπίσκεψη Συντονιστή Πυροσβεστικής Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος & Ιονίων Νήσων

Posted: 08 Apr 2021 09:43 AM PDT

Επίσκεψη στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Ε. Νίκα πραγματοποίησε ο Συντονιστής Πυροσβεστικής Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος & Ιονίων Νήσων, Υποστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς.

Κατά την επίσκεψη αυτή, ο Περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Συντονιστή για την άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου και της Περιφέρειας, για την ηθική υποστήριξη και την οικονομική συνδρομή της Περιφέρειας σε αιτήματα της Πυροσβεστικής, για τον σχεδιασμό που υπάρχει σχετικά με την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών καθώς και για τις εργασίες που εκτελούνται για αυτόν τον σκοπό.

Ο Π.Νίκας, πληροφόρησε επίσης, τα στελέχη της Πυροσβεστικής για τις αποθήκες που διατηρεί η Περιφέρεια σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, στις οποίες φυλάσσεται υλικό απαραίτητο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ υπενθύμισε οτι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αναλάβει και την οικονομική στήριξη για τη δημιουργία της 9ης ΕΜΑΚ Πελοποννήσου.

Στη συνάντηση αυτή παρόντες ήταν, επίσης, ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Χαντζής και ο Διοικητής Περιφερειεακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Πελοποννήσου Αρχιπύραρχος Αθανάσιος Κολυβήρας.

Ένταξη σημαντικών εγγειοβελτιωτικών έργων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Posted: 08 Apr 2021 07:41 AM PDT

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα εντάχθηκαν εγγειοβελτιωτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 13.406.090,21€ στη Δράση 4.3.1. «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014-2020.
Τα έργα είναι τα ακόλουθα:

 1. Βελτίωση και εκσυγχρονισμός του αρδευτικού συστήματος του ΤΟΕΒ Κανδήλας (1.241.195,40€).
 2. Αρδευτικά έργα Στυμφαλίας, ΔΕ Στυμφαλίας του Δήμου Σικυωνίων – 1ος ειδικός προϋπολογισμός (2.200.000,00€).
 3. Κατασκευή δικτύου άρδευσης της Κοινότητας Καισαρίου τουΔήμου Σικυωνίων, από τη γεώτρηση Μπρίμιζα (2.200.000,00€).
 4. Κατασκευή αρδευτικού δικτύου στην Κοινότητα Στυμφαλίας του Δήμου Σικυωνίων (855.000,00€).
 5. Διαχείριση των υδάτων της περιοχής Μεγάλου Βάλτου – 1ος ειδικός προϋπολογισμός (2.200.000,00€).
 6. Αρδευτικό έργο Κεφαλαρίου Στυμφαλίας του Δήμου Σικυωνίων -1ος ειδικός προϋπολογισμός (2.200.000,00€).
 7. Κατασκευή αρδευτικού δικτύου στην Κοινότητα Λαύκας του Δήμου Σικυωνίων (2.194.179,65€).
 8. Εκσυγχρονισμός αρδευτικού δικτύου ΔΕ Μονεμβασίας, (Κοινότητες Βελίων και Ταλάντων), Δήμου Μονεμβασίας (315.715,16€).
Υπαίθριες Πυρκαγιές μηνός Μαρτίου έτους 2021 για το Δήμο Άργους – Μυκηνών

Posted: 08 Apr 2021 07:36 AM PDT

Σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αργολίδας, στον Δήμο Άργους – Μυκηνών, το μήνα Μάρτιο του έτους 2021, εκδηλώθηκαν συνολικά 13 αγροτοδασικές πυρκαγιές, οι οποίες έκαψαν 16.480 τ.μ. έκτασης γης και ακόμα μία σε χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, η οποία έκαψε 500 τ.μ. με απορρίμματα.

Διεθνής Επετειακή Συνδιάσκεψη Ρομά 1971 – 2021

Posted: 08 Apr 2021 07:33 AM PDT

Στη Διεθνή Επετειακή Συνδιάσκεψη Ρομά, επ’ αφορμή της επετείου των 50 ετών από το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομά και των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, έχει κληθεί και συμμετάσχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η Συνδιάσκεψη διεξάγεται στην Αθήνα, σήμερα Πέμπτη 8 (12:30 – 20:00) και αύριο Παρασκευή 9 Απριλίου (10:00 – 16:00) και θα μεταδοθεί σε ζωντανή σύνδεση διαδικτυακά μέσω Facebook και Youtube.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως και όλοι μας, άλλωστε, οφείλει να προάγει την ενότητα, να προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αίρει τις προκαταλήψεις.

Αλλάζουν οι συχνότητες των τηλεοπτικών καναλιών στη Μεσσηνία

Posted: 08 Apr 2021 07:30 AM PDT

Στον επανασυντονισμό των τηλεοράσεών τους θα κληθούν να προβούν οι κάτοικοι της Μεσσηνίας, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 23 Απριλίου.

Την πιο πάνω ημερομηνία η ΕΡΤ και η Digea θα αλλάξουν τις συχνότητες του ψηφιακού σήματος των τηλεοπτικών καναλιών στα τρία κέντρα εκπομπής της Μεσσηνίας (Αετός για την περιοχή της Τριφυλίας, Λεύκη για την περιοχή της Πυλίας και Πεταλιδίου για την Καλαμάτα και την υπόλοιπη Μεσσηνία).

Ως εκ τούτου οι κάτοικοι της Μεσσηνίας θα χρειαστεί να προχωρήσουν στον συγκεκριμένο επανασυντονισμό των τηλεοράσεών τους για την επαναφορά της εικόνας σε αυτές.

Σκοπός της αλλαγής των συχνοτήτων είναι η βελτιστοποίηση του ψηφιακού σήματος, που συχνά παρουσίαζε προβλήματα.

Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι τηλεθεατές δε θα επιβαρυνθούν οικονομικά για την αγορά οποιουδήποτε νέου εξοπλισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ