Τα σχολεία του Άστρους και του Αγιάννη του Άστρους

0

Του Γιάννη Κουρόγιωργα

Διδακτήριον Άστρους ΥΑ 47192/1433/11-6-1946 – ΦΕΚ 127/Β/8-8-1946    “Κηρύσσομεν ως ιστορικόν  διατηρητέον μνημείον το εν Άστρει διδακτήριον ένθα συνήλθεν εν έτει 1823 η β’ Εθνική Συνέλευσις”.

«παιδείαν μεν ουν φέρει και νίκην» (η παδεία πράγματι φέρει και την νίκη) . Πλάτων  (427 π.Χ. – 347 π.Χ.)

Το ιστορικόν Άστρος και ο ‘Αγιος Ιωάννης (Αγιάννης) είναι μία κοινότητα και το κυριότερο οι κάτοικοι είναι οι ίδιοι, είχαν για χιλιάδες χρόνια  και έχουν μέχρι σήμερα σπίτια στον Άστρος και στον Αγιάννη του Άστρους. Από το Αγιάννη προήλθε το Άστρος ,το Παράλιο Άστρος και άλλοι μκροί οικισμοί.

Ο Αγιάννης πριν το 1435  ονομάζετο επίσης  Άστρος, (επάνω)  Άστρος  και  Αγιάννης του Άστρους . Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός Ν.Βέης αναφέρει σχετικά. «Και όντως το Άστρος και κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους ήτο διμερές … ο Άγιος Ιωάννης κατ αρχάς είχεν υπόστασιν σαν θερινή κατοικία των Αστρινών καλουμένη και (επάνω) Άστρος και Αγιάννης Άστρους.Νίκο Α. Βέη , Μνείαι  του Άστρους. σελ 99-100).

Oι Αγιαννίτες και οι Αστρεινοί oυσιαστικά δεν παραδόθηκαν ποτέ στους Tούρκους κατακτητές. Με το δικό τους  τρόπο κατάφεραν να κρατήσουν τα σχολεία τους ανοικτά όλη την διάρκεια του τούρκικου ζυγού και διατήρησαν κρυφά και φανερά αναμμένη την φλόγα του έθνους. Η μόρφωση και τα «γράμματα» , ήταν διαχρονικά  και είναι μέχρι σήμερα η  μεγάλη και πρωταρχική προτεραιότητα στη ζωή τους. Με πολλές θυσίες  και στερήσεις προσπαθούσαν   και ενθάρρυναν  τα παιδιά τους να «μάθουν  γράμματα και να αλλάξουν ζωή». Στη Σχολή Καρυτσιώτη οι μαθητές για να γράφουν τότε χρησιμοποιούσαν τα καλαμάρια και  από τότε οι μαθητές της Σχολής και κατά επέκταση  οι Αστρεινοί αποκαλούντο και  «καλαμαράδες» , που εσήμανε γενικά  είναι άνθρωποι των «γραμμάτων».

Θέλουμε  δημόσια να ευχαριστήσουμε και ταυτόχρονα να επαινέσουμε τον συμπολίτη μας Ιωάννη Δ. Κουρμπέλη για το αξιόλογο έργο του σχετικά με την ιστορία του τόπου μας, που ανεπιφύλακτα συνιστούμε στους αναγνώστες μας.

Ο Άγιος Ιωάννης (Αγιάννης ) & Άστρος: Ιστορία, Θυρεάτις Γη, Προεστοί, Αρχοντικά & Εκκλησίες (koinotita-astrous.gr)

Απο τους συνεργάτες μας

astroskynouria.news.gr– Φώτης Τζιβελόπουλος   

Συντάκτης: Ιωάννης Δ. Κουρμπέλης

Το κείμενο παρακάτω  ,όπου αναφέρεται,  είναι διαλεγμένο από το σύνδεσμο  Σχολή Καρυτσιώτη (astros-kynourianews.gr)

«Στον Άγιο Ιωάννη ήδη από τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτουργούσαν διάφορες σχολές. Η πρώτη αναφορά Σχολής στον Άγιο Ιωάννη εμφανίζεται σε πατριαρχικό σιγίλιο του 1638, γραμμένο από τον πατριάρχη Κύριλλο Λούκαρι, σύμφωνα με το οποίο ο Άγιος Ιωάννης ανακηρυσσόταν «σταυροπηγιακό» χωριό, με έδρα τον ναό του Αγίου Βασιλείου. Η ανακήρυξη έγινε «χάριν βεβαίως τῆς Σχολῆς τοῦ Ἀγίου Ἱωάννου, λειτουργούσης πολλοῦ παλαιότερον». Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το σιγίλιο, στον Άγιο Ιωάννη λειτουργούσε ανώτερο σχολείο πολύ πριν το 1638.»….

Διακρίνεται το μετόχι της Μονής Λουκούς, Άγιος Δημήτριος, εξωκκλήσι του Αγιάννη που λειτούργησε η  Σχολή του Αγίου Ιωάννου το 1765.

«Το 1715 επετράπη η ίδρυση σχολείου στους κατοίκους του Αγίου Ιωάννου «Ναυπλίου» (πρόκειται ασφαλώς για τον Άγιο Ιωάννη Αρκαδίας, αφού κατά την Ενετοκρατία, το χωριό υπαγόταν εκκλησιαστικά και διοικητικά στο Ναύπλιο). Το σχολείο αυτό ήταν «ανώτερο» και ονομαζόταν  Σχολή του Αγίου Ιωάννου. Στις 14 Μαΐου 1765, ύστερα από γραπτή παράκληση των ιερέων και του λαού του Αγίου Ιωάννη, με σιγίλιο του Πατριάρχη Σαμουήλ Χαντζερή, ανασυγκροτήθηκε και ανασυστάθηκε το Φροντιστήριον και σχολείον Ελληνικών γραμμάτων, «πρός διδασκαλίαν καί ψυχικήν ὠφέλειαν, οὖ μόνον τῶν ἐγχωρίων κατοίκων, ἀλλά καί τῶν ξένων παίδων». Το σχολείο αυτό στεγάστηκε στο μετόχι της Μονής Λουκούς, Άγιο Δημήτριο, πλησίον του Αγίου Ιωάννη.»…

Ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Ιωάννου  Προδρόμου στον Αγιάννη , αναφέρεται πιθανά στον νάρθηκα του λειτούργησε  κρυφό σχολείο.  

«Στον Αγιάννη λειτουργούσαν επίσης και «κατώτερα» σχολεία, όπως αυτό του Παπακυριακού . Στο κατώτερο σχολείο του «Παπακυριακού» σπούδασε και ο σπουδαίος Αγιοπετρίτης προεστός Αναγνώστης Κονδάκης, όπως αναφέρει στα απομνημονεύματά του. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει πως ήταν κατώτερο σχολείο και ονομαζόταν «κοινό του Κυριακού ή Παπακυριακού». Το σχολείο αυτό σώζεται έως σήμερα στην θέση «Κουφόβουνο» του Αγιάννη και αποτέλεσε την οικία του δημάρχου Βασιλείου Καλαμβοκίδη

«Το αρχοντικό του άλλοτε δημάρχου Θυρέας, Βασιλείου Ι. Καλαμβοκίδη (1814 – 1901). Στο αρχοντικό αυτό στεγαζόταν από την Τουρκοκρατία έως την περίοδο της Επανάστασης η σχολή του Παπακυριακού. Η παλαιά Αγιαννίτικη οικογένεια Παπακυριακού ή Παρέτου  αποτελεί προγονική οικογένεια της οικογένειας Καλαμβοκίδη».

Διακρίνεται η κτητορική επιγραφή της Σχολής Καρυτσιώτη του Αγιάννη.   

«1798  ΕΝ ΜΗΝΙ ΙΟΥΛΙΩ 18

Η ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΦΙΛΟΘΕΑΜΟΝΑ

ΤΙ ΕΣΤΗΚΑΣ ΘΑΜΒΟΥΜΕΝΟΣ ΦΙΛΕ ΦΙΛΟΘΕΑΜΟΝ ΜΕ ΑΠΟΡΙΑΝ ΜΥΣΤΙΚΗΝ ΖΗΤΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΣ ΤΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΜΕ ΕΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΜΩΜΑ ΜΟΥ…»

Ο μεγάλος εθνικός  ευεργέτης μας  Δημήτριος Καρυτσιώτης αναμφισβήτητα  επηρεάστηκε από τα καλέσματα  του Κοσμά Αιτωλού, του Ρήγα Φεραίου και του Αδαμάντιο Κοραή ( Από την Σμαράγδη Ι. Αρβανίτη)  και από την Αγιαννίτικη παράδοση για «γράμματα».  Η πίστη του στην εκπαίδευση και στη μόρφωση του γένους είχε ήδη διαφανεί από τη σημαντική χορηγία την οποία είχε κάνει στη Σχολή της Κοινότητας των Ορθοδόξων της Τεργέστης.

Η προεπαναστατιμένη Ελλάδα είχε πολλά μικρά “κρυφά” και λίγα φανερά σχολεία. Ένα από τα ελάχιστα φανερά σχολεία ήταν και η περίφημη Σχολή Καρυτσιώτη.Ο μεγάλος εθνικός  ευεργέτης  συνέχισε έμπρακτα  την Αγιαννίτικη  δέσμευση  αιώνων, για «γράμματα» και μόρφωση. Το 1798  έκτισε στην θέση «Κουτρί» στον Αγιάννη  την περίφημη  και καλλιμάρμαρο  Σχολή Καρυτσιώτη και το 1805 έχτισε στο Άστρος  το παράρτημα της  Σχολής Καρυτσιώτη του Αγιάννη.  Η σχολή Καρυτσιώτη έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την τοπική κοινωνία για πολλά χρόνια και ακόμα μέχρι σήμερα, αφού όλοι οι Αγιαννίτες και οι  Αστρεινοί με πολύ μόχθο και με κάθε θυσία επιθυμούσαν τα παιδιά τους να μάθουν γράμματα και σαν απόφοιτοι “καλαμαράδες ” να αλλάξουν την ζωή τους ,σύμφωνα με τις “έξυπνες ” προσδοκίες του μεγάλου ευεργέτη τους Δημητρίου Καρυτσιώτη.

Η σχολή Καρυτσιώτη έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την τοπική κοινωνία , έπαιξε πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο για να γίνει ο Αγιάννης πρωτεύουσα της επαναστατημένης Ελλάδας, από τις 22 Αυγούστου έως την 1 Οκτωβρίου 1822 και για να γίνει η Β’ Εθνοσυνέλευση  των Ελλήνων στο Άστρος το 1823. .

Στο ίδρυμα Ζαφείρη στο Άστρος βρίσκονται τα  περίπου 1500 βιβλία της περίφημης Σχολής Καρυτσιώτη  του Αγιάννη , που  προνοητικά και έξυπνα  έσωσε και διαφύλλαξε ο οικιστής του Παραλίου Άστρους Αγιαννίτης στρατηγός Πάνος Ζαφειρόπουλος η Άκουρος  αναγνωρίζοντας την μεγάλη σημασία τους , από τις ορδές του Ιμπραήμ  αρχικά στο «αρχοντικό»  του στον  Αγιάννη και αργότερα  τα μετέφερε  για καλύτερη προστασία στην οικία του στο Κάστρο του Παραλίου Άστρους.

Δείτε τον σύνδεσμο για περισσότερα για τα βιβλία .

.2: Η Βιβλιοθήκη της Σχολής Καρυτσιώτη. Χριστίνα Κουλούρη. 1991.

Από, Εύα Γαλανιάδη

 Ο Δημήτριος Καρυτσιώτης και η Ορθόδοξη Κοινότητα της Τεργέστης | Arcadia Portal   arcadiaportal.gr

«Το ενδιαφέρον του για τους αδελφούς του στην Κοινότητα, αλλά και για την ιδιαίτερη πατρίδα του, καταδεικνύει έναν ακούραστο άνθρωπο, ο οποίος ένιωθε την ευγνωμοσύνη για την καλή του τύχη και ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο του.  Το επίγραμμα στον τάφο του, (είχε συντάξει ο ίδιος) το οποίο παραθέτουμε στα νέα ελληνικά, συμπυκνώνει εύγλωττα όλη του την πορεία:

«Εδώ κείται ο Δημήτριος Καρυτσιώτης, ο οποίος κατά την ευσέβεια, την επιείκεια και κατά την τιμιότητα στις συμβολαιογραφικές πράξεις σε όλους τους Έλληνες και ξένους ήταν σεβαστός έως την τελευταία μέρα της ζωής του, και ο οποίος ουδέποτε λησμόνησε την ιδιαίτερη πατρίδα του, και ίδρυσε σε αυτήν σχολείο με δικές του δαπάνες, για να ανακτήσει η νεότητα του τόπου και των γύρω περιοχών την πατροπαράδοτη αρετή».

Ήθελε να τελειώσει τη ζωή του , με την τελευταία  λέξη και επιθυμία του ,  τονίζοντας στους μεταγενέστερους δέν ξέχασε την πατρίδα του τον Αγιάννη  και το Άστρος και  την μεγάλη  δέσμευση του, για «γράμματα» και μόρφωση των νέων της πατρίδας του.

Δημήτριος Καρυτσιώτης, εις παράγραφον 5 της διαθήκης του «5) Αφήνω εις την πατρίδα μας (χωρίον μας) το κτίριον του σχολείου και την περιουσίαν του Άστρους (Astro) ως είναι»( Φλουδας ,Θυρεατικα Β’ σελ 312) … (Εις της διαθήκην του την 27η Φεβρουαρίου 1819 στη Τεργέστη).

«Παραιτώ της πατρίδος μου το κτίριον της Σχολής και το υποτακτικόν( Αγροκήπιο) του Άστρους με όλα τα συμπεριλαμβανόμενα  εις το κοντράτο (συμβόλαιο) καμωμένου παρ εμού.Μάϊος 1819 Δ.Καρυτσιώτης»

Οι πληρεξούσιοι της Εθνοσυνέλευσης και ο Κολοκοτρώνης το 1823  ετίμησαν με την Διακήρυξη της Εθνοσυνέλευσης  τον μεγάλο εθνικό ευεργέτη μας, «Εξεδόθη εν Άστρει εντός του Μουσείου Καρυτσιώτη».

Από, Σχολή Καρυτσιώτη (astros-kynourianews.gr)

«Στα τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου του 1826 και οι δύο σχολές πυρπολήθηκαν από τις ορδές του Ιμπραήμ πασά και η Σχολή του Αγίου Ιωάννη, καταστράφηκε ολοσχερώς. Μαζί με τη σχολή καταστράφηκε όλο το χωριο, καθώς και οι 13 εκκλησίες και τα 2 μοναστήρια του. Σύμφωνα με τον ιστορικό Φαίδωνα Κουκουλέ, η σχολή «έγινε σωρός πετρών από την πυρκαϊάν του κοινού εχθρού της πίστεως Ιμβραήμ…». Κατά την Αγιαννίτικη παράδοση, η Σχολή καιγόταν συνεχώς επί μία εβδομάδα, καθώς οι κάτοικοί του είχαν διασκορπιστεί και δεν μπορούσαν να σβήσουν την φωτιά. Η σχολή του Άστρους σύντομα ανακαινίστηκε και έλαβε την ονομασία «Μουσείον Καρυτσιώτου».

Σύμφωνα με τον ιστοριοδίφη Νικόλαο Ι. Φλούδα, ο οποίος διέσωσε την σχετική Αγιαννίτικη παράδοση.

«Οι Αγιαννίτες ποτέ δεν έπαψαν να ασχολούνται με την εκπαίδευση και την καλλιέργεια των νέων. Από την πρώτη στιγμή προσπάθησαν να ιδρύσουν καινούργια σχολεία σε αντικατάσταση της Σχολής Καρυτσιώτη. Κατά την παράδοση, ήδη από τον καιρό που ο Ιμπραήμ πασάς πυρπόλησε τον Άγιο Ιωάννη και την Σχολή (Ιούλιος 1826), οι μαθητές του κατώτερου σχολείου του χωριού, το οποίο στεγαζόταν στην οικία κληρονόμων Γρηγορίου Κουρόγιωργα ή Φουρλίγκα, διδάσκονταν κρυφά στο υπόγειο της γειτονικής κατοικίας της οικογένειας Κουρόγιωργα (Καπίλα) στη θέση «Άγιος Βασίλειος ή Ματθαίου» του Αγίου Ιωάννη. Στο υπόγειο αυτό υπήρχε μία κρύπτη η οποία έφτανε μέχρι το γειτονικό σπίτι του Ιωάννη Αν. Βλαχάκη. Είχε στα άκρα της τουράκια (λίθινα καθίσματα), όπου διδάσκονταν οι μαθητές».

«Το αρχοντικό της οικογένειας Κουρόγιωργα – Φουρλίγκα στον Άγιο Ιωάννη. Βρίσκεται στη θέση «Ελαγός – Άγιος Βασίλειος», κοντά στην πηγή Σουληνάρι. Εδώ στεγάστηκε επί Τουρκοκρατίας κατώτερο σχολείο του χωριού.»

«Το αρχοντικό του Αγιαννίτη προεστού Ιωάννη Ματθαίου (σήμερα Κουρόγιωργα – Καπήλα). Στα υπόγεια και στην κρύπτη του σπιτιού αυτού διδάσκονταν οι μαθητές του κατώτερου σχολείου (στεγαζόταν στο γειτονικό σπίτι του Φουρλίγκα) κατά την επιδρομή του Ιμπραήμ το 1826

«Το 1829 στο χωριό λειτουργούσε Αλληλοδιδακτικό σχολείο με 150 περίπου μαθητές. Το 1867 χτίστηκε το επονομαζόμενο «Παλιό Σχολείο». Ήταν ένα διτάξιο Δημοτικό Σχολείο (και Σχολαρχείο κατά την παράδοση) που λειτούργησε έως το 1937, οπότε και ενώθηκε με το Σχολείο του Άστρους.» Την δεκαετία του 1950 τα δημοτικά σχολεία χώρισαν προσωρινά και ενώθηκαν πάλι αργότερα.»

Το παλιό Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Ιωάννη. Λειτούργησε από το 1867 έως τα μέσα της δεκαετίας  του  1960.

Στη είσοδο του χωριού στο  λόφο Κουτρί, όπου υπήρχε η Σχολή Καρυτσιώτη και βρίσκεται σήμερα  η πλάκα της Σχολής Καρυτσιώτη, κτίστηκε την δεκαετία του  1960 το «καινούργιο» Δημοτικό Σχολείο  του  Αγιάννη και λειτούργησε έως τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Περιοχή ”Κουτρί” Αγίου Ιωάννη (όπου η ιστορική Σχολή Καρυτσιώτη) ΥΑ 147099/8654/11-4-1960, ΦΕΚ 199/Β/11-5-1960 Περί κηρύξεως αρχαιολογικού χώρου. Χαρακτηρίζομεν ως αρχαιολογικόν χώρον την περιοχήν ”Κουτρί” του χωρίου Άγιος Ιωάννης Κυνουρίας, θερινήν έδραν του Άστρους, ένθα ελειτούργησεν η ιστορική σχολή Καρυτσιώτη εν έτει 1798”.

Το παράρτημα της Σχολής Καρυτσιώτη του Αγιάννη στο Άστρος, είναι «διατηρητέο ιστορικό μνημείο» και  είναι μαζί με τον χωριστό γειτονικό «Ιερό Χώρο»  της Εθνοσυνέλευσης και το Προαύλειο της Σχολής σεμνός και επιβλητικός χώρος , που είναι   «μουσείο από μόνο του». Το παράρτημα της Σχολής Καρυτσιώτη του Αγιάννη κτίστηκε  στο Άστρος το 1805  και σήμερα στεγάζεται από το 1985 το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους  (που παραμένει αδικαιολόγητα κλειστό από το 2008 , για τις μελέτες… του ΥΠΠΟΑ.)

 

Το πρώτο Δημοτικό   Σχολείο Άστρους  το οποίο σώζεται και βρίσκεται πλησίον της  κεντρικής πλατείας Ι. Ματθαίου στο Άστρος  , όπου στεγάζεται σήμερα το Δημαρχείο Βόρειας Κυνουρίας.

Το  Δημοτικό   Σχολείο Άστρους  είναι παραδοσιακό, πετρόχτιστο, διώροφο,  έχει κτιστεί το έτος 1915 «ΔΑΠΑΝΑΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ» και λειτουργεί αδιάκοπα  μέχρι σήμερα(2025) .

Το  Γυμνάσιο Άστρους ( τρεις μικρότερες ταξεις)  στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Παύλου στην « επάνω γειτονιά»,  λειτούργησε μέχρι την δεκαετία του 1970 .

Το σημερινό Γυμνασιο Άστρους ,κτίστηκε την δεκαετία του 1970 στο «Αγροκήπιο του Καρυτσιώτη» , βρίσκεται δίπλα στη Σχολή Καρυτσιώτη και  λειτουργεί μέχρι σήμερα (2024).

Τίτλος ΦΕΚ       Χαρακτηρισμός της πλατείας σχολής Καρυτσιώτη και τμήματος του αγροκηπίου, στο Άστρος Κυνουρίας, ως ιστορικού τόπου…

«Ο χώρος αυτός είναι τμήμα του αγροκηπίου – αρχικά 46 στρεμμάτων, το οποίο είχε δωρίσει ο Δημήτριος Καρυτσιώτης στη Σχολή, την οποία είχε ιδρύσει το 1805 – δενδροφυτεμένου με πορτοκαλιές, λεμονιές και ελιές, το προϊόν των οποίων χρησιμοποιούνταν για την πληρωμή των δασκάλων της Σχολής και την κάλυψη των εξόδων της».

“Στο αγροκήπιο αυτό έλαβαν χώρα δύο σημαντικά γεγονότα της Επαναστάσεως, το γνωστό ως «κολοκοτρωναίικο τραπέζι της συμφιλίωσης» στις 19 Ιουνίου 1821, στο οποίο είχαν προσέλθει οι οπλαρχηγοί, προκειμένου να ξεπεραστούν οι αντιθέσεις και να ομονοήσουν για την επιτυχία της Επανάστασης που τότε ξεκινούσε, καθώς επίσης και η Β΄ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων (30 Μαρτίου έως τις 18 Απριλίου του 1823) με την παρουσία οπλαρχηγών, πολιτικών, πλήθους λαού και στρατού. Εντός της Σχολής η οποία περιλαμβάνεται στον υπό κήρυξη χώρο, συντάχθηκε η διακήρυξη της Εθνοσυνέλευσης».

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα, θυρεατις γη (βορεια κυνουρια – αρκαδιας) (φωτογραφιες παλιες και νεες) ,που για  πολλά χρόνια προβάλλει στον ηλεκτρονικό τύπο, με τον έξοχο και μοναδικό τρόπο,  τη Θυρεάτιδα Γη η  Θυρέα και το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας .

Από ,θυρεατις γη (βορεια κυνουρια – αρκαδιας) (φωτογραφιες παλιες και νεες)

Ο Κυριάκος ( Κούλης ) Χασαπογιάννης υπήρξε εμβληματική μορφή της εκπαίδευσης στην περιοχή μας για χρόνια. Σε αυτόν οφείλουμε τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους. Η φωτογραφία είναι βγαλμένη στην Κέρκυρα όπου πραγματοποιήθηκε η εκδρομή των τελειοφοίτων 1966 του Γυμνασίου Άστρους.

O «αρχαίος Έλληνας» Κούλης Χασαπογιάννης, είχε κατά λάθος γεννηθεί 2,500 χρόνια αργότερα. Όλη η κοινωνική και επαγγελματική του ζωή ήταν γεμάτη «αμοιβαίο σεβασμό», «Ελληνικό μέτρο» , «απαράμιλλο ήθος», και «υπερβολικότατη ευγένεια»  για κάθε  παραμικρή λεπτομέρεια. Η ιδέα του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους ξέκινησε και έγινε πραγματικότητα  από τον αείμνηστο καθηγητή μας Κυριάκο (Κούλη) Χασαπογιάννη, το 1959  αρχικά  σε κτίριο του «Αγροκηπίου Καρυτσιώτη», που δεν υπάρχει σήμερα, και το 1985 μεταφέρθηκε στη Σχολή Καρυτσιώτη.

Από ,θυρεατις γη (βορεια κυνουρια – αρκαδιας) (φωτογραφιες παλιες και νεες)

Μαθητές με παραδοσιακές στολές για την εθνική  γιορτή  μπροστά στο τότε Γυμνάσιο Άστρους , την Σχολή Καρυτσιώτη  στο Άστρος,  την δεκαετία του 1950.   Αναγνωρίζονται  οι καθηγητές ,ο φιλόλογος  Ι.Αρβανίτης  (μπροστά καθιστός μεταξύ μαθητών και μαθητριών )  και πίσω  του ο μαθηματικός Λάμπρος Κορδογιάννης. Εορτασμός επετείου 25ης Μαρτίου στη δεκαετία ‘50. Αρχείο οικογένειας Κορδογιάννη.

 Από ,θυρεατις γη (βορεια κυνουρια – αρκαδιας) (φωτογραφιες παλιες και νεες)

Επέτειος 25ης Μαρτίου 1946. Καθηγητές και μαθητές του Γυμνασίου Άστρους απαθανατίζονται στο προαύλιο του σχολείου λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση από τη Γερμανική κατοχή. Αναγνωρίζονται από αριστερά οι καθηγητές Ιωαν. Σιούτος, Κων. Καλλίτσης, Νικ.Φλούδας, Κυρ. Χασαπογιάννης, … Στην άκρη δεξιά της φωτογραφίας ο επιστάτης του σχολείου Στράτης Πενταφρόνιμος.Η φωτογραφία από το αρχείο του Kostas Pentafronimos  (πίσω φάνονται οι καμινάδες των δωματίων των οικότροφων μαθητών της Σχολής Καρυτσιώτη).

,Από ,θυρεατις γη (βορεια κυνουρια – αρκαδιας) (φωτογραφιες παλιες και νεες)

Έχουν περάσει 60 χρόνια από το σχολικό έτος 1961-62 τότε που οι μαθητές με τα κουρεμένα κεφάλια και τα πηλίκια απαθανατίστηκαν με την καθηγήτρια τους έξω από το Πάνω Γυμνάσιο. Πόσα άλλαξαν και πόσα έμειναν ίδια! Καλή σχολική χρονιά 2021-22 ! Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του Γιάννη Γρηγορίου και έφτασε ως εδώ με τη φροντίδα της Μαίρης Ευθυμίου.

Μπροστά στο Γυμνάσιο Άστρους το 1962, με την αυστηρή φιλόλογο Γεωργία Παπαηλιού ,  οι περισσότεροι μαθητές από την τότε δευτέρα και τρίτη τάξη του Γυμνασίου Άστρους ,υπάρχουν και μικρότεροι.

Από ,θυρεατις γη (βορεια κυνουρια – αρκαδιας) (φωτογραφιες παλιες και νεες)

Μπροστά στο  «παλιό» Δημοτικό Σχολείο Αγιάννη  το 1958.

Η φωτογραφία είναι παρμένη μπροστά στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Αγιάννη το 1958 από τον συμπολίτη μας φωτογράφο και κουρέα Θανάση Κουτίβα. Διακρίνεται ο αείμνηστος δάσκαλος μας Λεωνίδας Κολοβός με τους περισσότερους μαθητές του σχολείου, μερικοί απουσίαζαν εκείνη την ημέρα. Μερικοί μαθητές διακρίνονται ξυπόλητοι, τους καλοκαιρινούς μήνες δεν φορούσαμε παπούτσια οι περισσότεροι… Είμαστε τυχεροί που είχαμε και ένα δάσκαλο, περίπου 60-80 μαθητές, μερικοί λένε 100 κάποιες χρονιές, που έκανε ό,τι μπορούσε να μας μάθει γράμματα. Οι γονείς μας αγρότες οι περισσότεροι, μεγάλωσαν τα παιδιά τους με πολύ μόχθο, αγάπη και με τον διακαή πόθο «να μάθουν γράμματα και  να αλλάξουν ζωή».

Από ,θυρεατις γη (βορεια κυνουρια – αρκαδιας) (φωτογραφιες παλιες και νεες)

Όμορφα χρόνια, διακρίνονται μερικοί μαθητές από την τρίτη και τελευταία  τάξη του Λυκείου Άστρους το 1967 , όπως ονομάζετο τότε η Σχολή Καρυτσιώτη στο Άστρος.

Από ,θυρεατις γη (βορεια κυνουρια – αρκαδιας) (φωτογραφιες παλιες και νεες)

Οι δύο αγαπημένοι και σεβαστοί καθηγητές μας,  στο τότε γήπεδο μπροστά από το Γυμνάσιο Άστρους το έτος 1962-1963, από αριστερά  ο φιλόλογος  Πάνος Καμπύλης και καθιστός  ο μαθηματικός Λάμπρος Κορδογιάννης . Διακρίνονται επίσης  η καθηγήτρια  Μαρία Πλουμίδου και ο γυμναστής Λαφαζάνης .

Από ,θυρεατις γη (βορεια κυνουρια – αρκαδιας) (φωτογραφιες παλιες και νεες)

” Το 1960 ,τα δημοτικά σχολεία του Αγιάννη και του Άστρους , συμμετέχουν μαζί στην παρέλαση , σε πνεύμα “εθνικής συνεννόησης “, αφού είχαν σταματήσει πιά οι εχθροπραξίες από τον πρόσφατο χωρισμό τους, που είχε γίνει περίπου 3-4 χρόνια νωρίτερα. Οι σημαιοφόροι Νεκτάριος Δικαίος του Δημοτικού Σχολείου Άστρους και Γιάννης Κουρόγιωργας του Δημοτικού Σχολείου Αγιάννη μαζί μπροστά στην ίδια σειρά… για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία … αφού όλοι είμασταν ίσοι… Μπροστά στα τύμπανα ο Βασίλης Χασαπογιάννης και ο Στράτης Καψάλης του σχολείου Άστρους , ο Αγιάννης δεν είχε ούτε ένα τύμπανο…”

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

Πηγές

Σχολή Καρυτσιώτη (astros-kynourianews.gr)

Ο Άγιος Ιωάννης (Αγιάννης ) & Άστρος: Ιστορία, Θυρεάτις Γη, Προεστοί, Αρχοντικά & Εκκλησίες (koinotita-astrous.gr)

Το μέγαρο « ΑΣΤΡΟΣ» στη Τεργέστη  και το πάθος  του  εθνικού ευεργέτη μας Δημητρίου Καρυτσιώτη για «γράμματα» και μόρφωση . – astrosgr.com

Τα δύο σπουδαιότερα ιστορικά μνημεία της Θυρεάτιδας Γης αναμφισβήτητα είναι ο «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνικής Συνέλευσης των Ελλήνων και η περίφημη Σχολή Καρυτσιώτη. (η παδεία πράγματι φέρει και την νίκη).

astrosgr.com – Γιάννης Κουρόγιωργας

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ