ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΓΙΩΤΙΣΣΑΣ

0
Κοντολογίς της Παναγιάς στις οχτώ του Σεπτέμβρη το χωριουδάκι παρουσίαζε μια ιδιαίτερη κίνηση, μια αναστάτωση ,ένα μελισσολόι πηγαινορχόταν. Δεν ήταν δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι προετοιμάζονταν για τη γιορτή της Παναγίας της Μελιγιώτισσας. Καθαρίσματα στο χωριό οι δρόμοι, ασβεστώματα οι πεζούλες και οι μάντρες , ακόμα και τα σπίτια, όλα έπρεπε να λάμπουν.
Την ημέρα στη χάρη της δεν κάναμε τίποτα ,καμιά δουλειά και ασχολία ,ακόμα και για τα ζώα είχαμε φέρει τροφή για να μην τα πάμε για βοσκή. Εμείς γιορτάζαμε τότε τη γέννηση της Παναγίας στις 8 Σεπτεμβρίου, γινόταν καλό πανηγύρι ενώ στις 15 Αυγούστου δεν είχαμε τόσες επισημότητες και ενασχολήσεις, είχε την τιμητική του Ο Αγιάννης. Και να που έφτασαν οι μέρες. Παραμονή πρωί- πρωί άρχιζε η καθαριότητα πέριξ του χώρου του ναΰδριου, λαμποκοπούσαν όλα χωρίς οικονομία στο ασβέστη άστραφταν οι τοίχοι ,τα πασαμάκια, οι πλατάνες και γύρω κάποιες πεζούλες.
Γυναίκες και κοπελούδες με μεγάλη αφοσίωση και φροντίδα έκαναν τα πάντα να λάμπουν , εικόνες ,στασίδια ,το τέμπλο. Μοσκοβόλαγε ο τόπος από τους βασιλικούς, τις ντάλιες, τις γαριφαλίνες, τα γαρίφαλα ,τα τζίνια ,όλα θυσία για το στόλισμα της εικόνας της Παναγίας να λάμπει μέσα στα χρώματα και τα αρώματα που σε έπαιρναν μόλις έσκυβες να προσκυνήσεις, αλλά και των άλλων εικόνων.
Όλα τα λουλούδια μαζεμένα από τα σπίτια και τα περιβόλια του χωριού. Ξαφνικά ακουγόταν ο λιανός ήχος από την φτενοτάμπανη και μικρή καμπάνα που καλούσε τους πιστούς κοντά της. Και να οι ψαλμωδίες ,και να τα λιβάνια γέμιζαν το χώρο και εκστασιαζόσουν και καμάρωνες γιατί το περίμενες να το ζήσεις να το χαρείς. Ακολουθούσε η περιφορά σε όλο το χωριό με πλήθος πιστών να ακολουθεί ψάλλοντας ύμνους της Παναγίας.
Μετά ακολουθούσε γλέντι στα μαγαζιά του χωριού, απλό και απέριττο προσαρμοσμένο στα λιτά οικονομικά των περισσοτέρων. Ανήμερα στη γιορτή της μεγάλη κοσμοσυρροή από τα γύρω χωριά να προσκυνήσουν τη χάρη της και να συναντήσουν φίλους και συγγενείς. Ζώα στολισμένα και κουβέρτες επίσημες ,χαρούμενοι άνθρωποι έφθαναν από τους γύρω δρόμους του χωριού. Το βράδυ ανήμερα συνεχιζόταν για κάποιους μερακλήδες ακόμα το γλέντι .
\Ανήμερα κατά το απόγευμα οι περισσότεροι επισκέπτες έπαιρναν το δρόμο της επιστροφής για το χωριό τους ευχαριστημένοι που και φέτος μπόρεσαν να ‘ρθουν στη χάρη της. Την άλλη μέρα δεν άκουγες φωνές και λαλατούρα στο χωριό, μια ησυχία απλωνόταν αφού όλοι είχαν αποκάμει από τις προετοιμασίες και τα γλέντια.
Σιγά – σιγά έβρισκε το χωριό και οι κάτοικοι τους ρυθμούς τους κι όλα κινιόταν όμορφα και αρμονικά στο μικρό χωριουδάκι λες και κάποιο θεϊκό χέρι φρόντιζε να κρατάει αυτήν την τάξη και την ομορφιά. Είχε ζωή τότε η Μελιγού όπως όλα τα ορεινά χωριά, αλλά ας όψεται ο ανελέητος χρόνος και οι ανάγκες των ανθρώπων που ανέτρεψαν τα πάντα και τώρα παραπαίει κάνοντας έναν αγώνα μήπως και σταθεί .

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ