Φαράντος: Είναι προετοιμασμένη η Περιφέρεια για ένα ανάλογο ενδεχόμενο πλημμύρας στην Αρκαδία;

0

Το ερώτημα του για ένα ενδεχόμενο πλημμύρας στην Αρκαδία και τις προληπτικές αλλά και τις  ενέργειες αντιμετώπισης του από πλευράς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, διατύπωσε ο Γιώργος Φαράντος. Ο Γιώργος Φαράντος είναι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στην Αρκαδία με το ψηφοδέλτιο του υποψηφίου Περιφερειάρχη Μανώλη Μάκαρη. Η ανάρτηση του έχει ως εξής:

Είναι προετοιμασμένη η Περιφέρεια Πελοποννήσου για ένα ανάλογο ενδεχόμενο πλημμύρας στην Αρκαδία;

Η χώρα μας δοκιμάστηκε κατά το τελευταίο διάστημα από τεράστιες οικολογικές και αστικές καταστροφές λόγω των μεγάλων φονικών πυρκαγιών, όπως αυτή στον Έβρο και το πανέμορφο δάσος της Δαδιάς και επίσης φονικών πλημμυρών που έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στη Θεσσαλία.

Τα ακραία αυτά φαινόμενα οφείλονται βασικά στην κλιματική κρίση, για την αντιμετώπιση της οποίας οι πολιτικές της χώρας μας δεν δείχνουν να εξασφαλίζουν κάποια αποτελέσματα.

Όμως, η απουσία σχεδιασμού πρόληψης και η έλλειψη αποτελεσματικότητας στον κεντρικό αλλά και ιδιαίτερα στον Περιφερειακό σχεδιασμό αντιμετώπισης, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, των εθελοντών και των κατοίκων, δεν εξασφαλίζει αποτελέσματα στο πεδίο.

Ένα ενδεχόμενο πλημμύρας στην Αρκαδία, πρέπει να είναι αντικείμενο της ολοκληρωμένης διαχείρισης επικινδυνότητας, κρίσης και αντιμετώπισης καταστροφών, δεδομένου ότι η κλιματική κρίση δείχνει να μην αφήνει καμία περιοχή χωρίς να την πλήξει.

Σε μια περιοχή όπως η Αρκαδία, που βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου και με τους ορεινούς όγκους της παίζει ένα σημαντικό ρόλο στον κύκλο του νερού, συγκρατώντας το νερό από τις βροχοπτώσεις και διοχετεύοντας το προς τα πεδινά μέσω των ποταμών και των άλλων φυσικών σχηματισμών, το ενδεχόμενο μιας καταστροφικής πλημμύρας πρέπει να έχει ληφθεί υπόψη σε έναν σχεδιασμό από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στο χωριό από όπου κατάγομαι, το Παρθένι Μαντινείας Αρκαδίας, το φαινόμενο της πλημμύρας του κάμπου ήταν σύνηθες κατά τα παλαιότερα χρόνια (και κατά τη δεκαετία του 2000).

Με το Μανώλη Μάκαρη και την παράταξη «Πρώτα η Πελοπόννησος» τονίζουμε την αναγκαιότητα εκπόνησης (και υλοποίησης εάν χρειαστεί) ενός αποτελεσματικου σχεδίου για την αντιμετώπιση των πλημμυρών στην Πελοπόννησο.

Η έμφαση ενός σχεδίου δίδεται στα εξής:

 • Εξασφάλιση του κατάλληλου εξοπλισμού αντιμετώπισης
 • Εξασφάλιση μέσων ικανών να συνδράμουν στον απεγκλωβισμό των πληγέντων
 • Πραγματοποίηση ασκήσεων αντιμετώπισης του φαινομένου
 • Προετοιμασία των Μονάδων Υγείας για ένα τέτοιο ενδεχόμενο
 • Εκπαίδευση – ενημέρωση των πολιτών για τις ενέργειες τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο
 • Αντιμετώπιση της μη συγκράτησης του όγκου των νερών από τις βροχοπτώσεις και ιδιαίτερα όταν αυτές είναι έντονες
 • Προετοιμασία κοινωνικών μέτρων για τις πρώτες ώρες του φαινομένου
 • Εξασφάλιση αποτελεσματικής λειτουργίας κέντρου συντονισμού
 • Αξιοποίηση της Προκαταρκτικής Αξιολόγηση Κινδύνων Πλημμύρας της αρμόδιας Υπηρεσίας.
 • Έγκαιρη αξιοποίηση των Χαρτών Επικινδυνότητας και των Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας που καταρτίστηκαν για τις Ζώνες Δυνητικά Υψηλου Κινδύνου Πλημμύρας
 • Αξιοποίηση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας

Γεώργιος Φαράντος

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ