10 Τοξικά Άτομα που Πρέπει να Ξεφορτωθείτε

0

Όλοι έχουμε συναντήσει στη ζωή μας αρνητικούς ανθρώπους. Κάποιοι άνθρωποι όμως δεν είναι απλώς αρνητικοί, είναι τοξικοί και μας σαμποτάρουν την αυτοπεποίθηση, μας ρουφούν την ενέργεια, μας προδίδουν, δημιουργούν αρνητική ατμόσφαιρα και άσχημες ψυχολογικές συνθήκες…Αναγνωρίστε τους τοξικούς ανθρώπους στη ζωή σας και, διακριτικά αλλά αποφασιστικά, κλείστε τους την πόρτα!

Να οι 10 τύποι ανθρώπων που πρέπει να βγάλετε από τη ζωή σας ή, τουλάχιστον, να τους απομακρύνετε όσο γίνεται. –

1. Άνθρωποι που χάνουν την ψυχραιμία τους, νευριάζουν και σας ‘ρουφάνε’ την ενέργεια

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν τα δικά τους προβλήματα, αλλά τα προβάλλουν σε τρίτους, σαν να είναι οι άλλοι υπεύθυνοι! Βάζοντας τις φωνές, βρίζοντας, υποβιβάζοντας τον άλλον, ή βάζοντάς τα με τους πάντες και τα πάντα, αποτινάζουν την ευθύνη των πράξεων τους και τη μεταθέτουν στους άλλους. Μακριά από αυτούς τους ανθρώπους! Όλοι έχουμε δύσκολες στιγμές, αλλά ξέρουμε πώς να τις διαχειριζόμαστε χωρίς να ισοπεδώνουμε τους γύρω μας. Ο αυτοέλεγχος αποτελεί σημαντική αρετή για να πάει κανείς μπροστά στη ζωή του, συναισθηματικά, κοινωνικά, επαγγελματικά, με κάθε τρόπο. Αν έχετε άτομα με τέτοια συμπεριφορά στη ζωή σας, απομακρυνθείτε και αφήστε τα να ξεσπάσουν το θυμό και τα νεύρα τους αλλού.

2. Άνθρωποι που σας κρίνουν και σας κατακρίνουν διαρκώς

Όλοι χρειαζόμαστε αληθινή και έντιμη κριτική, ιδίως από τους οικείους μας, τους ανθρώπους που μας νοιάζονται, μας αγαπάνε και μας γνωρίζουν καλύτερα από όλους τους άλλους. Επίσης όμως όλοι χρειαζόμαστε και έναν καλό λόγο, τον έπαινο και την ενθάρρυνση. Αν έχετε κάποιον άνθρωπο στη ζωή σας που διαρκώς σας αρκεί αρνητική -και όχι εποικοδομητική-κριτική και δε σας βοηθάει λέγοντας υποστηρικτικά πράγματα ή εντοπίζοντας επίσης και τα θετικά σας, ίσως είναι η στιγμή να τον απομακρύνετε.

3. Άνθρωποι που ροκανίζουν όλο σας τον χρόνο

Δυστυχώς συνήθως πρόκειται για μέλη της οικογένειας: παιδιά, ηλικιωμένοι γονείς, συγγενείς, αλλά και κοντινοί φίλοι. Τι κοινό έχουν μεταξύ τους; Πάντα βρίσκονται σε κάποια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σε μια κρίση, χρειάζονται τη βοήθειά σας και καταχρώνται το χρόνο και την καλοσύνη σας! Επειδή δε μπορεί κανείς να κόψει τους δεσμούς με τα συγγενικά του πρόσωπα, δε θα πρέπει να αφήσει να γίνουν δεσμά που τον κρατάνε φυλακισμένο! Βάλτε όρια, απομακρυνθείτε όταν μπορείτε και υπερασπιστείτε το δικαίωμά σας στον ελεύθερο χρόνο!

4. Άνθρωποι που έχουν πάρει το ρόλο του θύματος

Αισθάνονται διαρκώς αδικημένοι και δημιουργούν στους γύρω τους τύψεις και ενοχές. Ποτέ δεν παραδέχονται τα λάθη ή τα ελαττώματά τους, παρά μόνο βρίσκουν να κατηγορούν άλλους. Είναι θύματα και δε φταίνε σε τίποτα! Πάντα φταίει ο/η σύντροφός τους, οι συνάδελφοι, οι φίλοι, οι γονείς τους, οι παιδικές τους εμπειρίες, κάτι ή κάποιος φταίει και αυτοί οι καημένοι είναι το θύμα! Αποφύγετε αυτούς τους ανθρώπους για να έχετε την ηρεμία σας!

5. Άνθρωποι αρνητικοί και απαισιόδοξοι

Όλοι έχουμε στιγμές που θα δούμε τα πράγματα πιο μαύρα απ’ ότι είναι, θα νιώσουμε στρες και άγχος ή στεναχώρια… Τα συναισθήματα αυτά είναι φυσιολογικά, αρκεί να τα αισθάνεται κανείς μια στο τόσο και επειδή υπάρχει κάποιος λόγος που τα προκαλεί. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν αρνητικοί και απαισιόδοξοι άνθρωποι οι οποίοι δεν αισθάνονται απλώς κατά καιρούς έτσι, αλλά έχουν υιοθετήσει αυτόν τον αρνητικό τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς. Αποφύγετε τους ανθρώπους που τα βλέπουν όλα μαύρα και άραχνα και που προσπαθούν να σας πείσουν ότι έτσι είναι και ότι εσείς κάνετε λάθος. Αποφύγετε τους κατσούφηδες, μουρμούρηδες, γκρινιάρηδες, απαισιόδοξους ανθρώπους που δε χαίρονται με τίποτα και απλώς μεταφέρουν την ψυχική μιζέρια τους σαν κολλητική ασθένεια γύρω-γύρω.

6. Άνθρωποι άσπλαχνοι και ανάλγητοι

Πρόκειται για άτομα που δε μπορούν να μπουν στη θέση του άλλου, δε διαθέτουν την απαραίτητη συναισθηματική νοημοσύνη ούτε καν για να υποκριθούν ότι καταλαβαίνουν πώς αισθάνεται ή τι βιώνει ο άλλος άνθρωπος απέναντί τους. Οι άνθρωποι αυτοί είναι σκληροί, επικριτικοί, άσπλαχνοι και άκαρδοι, δε δίνουν δίκαιο ή δε βρίσκουν ποτέ δικαιολογία στον άλλο, και είναι κρύοι και υπολογιστές. Αντίστοιχα, όταν τους χρειάζεστε δεν είναι ποτέ εκεί, δε μπορούν να σας ακούσουν και να σας δώσουν μια λέξη συμπάθειας ή στήριξη όταν χρειάζεστε. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα εγωιστές και νάρκισσοι και καλό είναι να μην τους έχετε δίπλα σας.

7. Άνθρωποι που κουτσομπολεύουν, λένε ψέματα και εξαπατάνε

Έχετε φίλους ή συγγενείς που κουτσομπολεύουν την εμφάνισή σας, τις επιλογές σας, τον τρόπο ζωής σας, μικρά ή μεγάλα, ασήμαντα ή σημαντικά πράγματα που σχετίζονται με εσάς; Ξανασκεφτείτε το αν πράγματι είναι φίλοι σας! Υπάρχουν άνθρωποι που διαδίδουν τα μυστικά των άλλων, εξαπατάνε συναισθηματικά τους γύρω τους, λένε ψέματα, δεν είναι ειλικρινείς και αυθεντικοί. Με τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι δυνατόν να υπάρχει παράλληλα αλληλοσεβασμός, εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια, βασικά στοιχεία μιας φιλίας ή μιας στενής σχέσης. Απομακρυνθείτε!

8. Άνθρωποι με χειριστική συμπεριφορά που σας εκμεταλλεύονται

Άλλοι άνθρωποι πάλι θα σας προσεγγίσουν για να κερδίσουν κάτι από εσάς: δανεικά, μια εξυπηρέτηση, να τους συστήσετε σε κάποιον που ξέρετε, και παριστάνουν τον φίλο για να κερδίσουν κάτι από εσάς (και μετά εξαφανίζονται!). Υπάρχουν άνθρωποι που θα προσπαθήσουν να σας εκμεταλλευτούν υλικά ή στον συναισθηματικό και κοινωνικό τομέα. Εννοείται φυσικά ότι οι φίλοι επιβάλλεται να βοηθάνε τους φίλους όταν αυτό είναι εφικτό, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση οι προσφορές είναι μονομερείς και ο ‘ευεργετημένος’ καταλήγει να φύγει όταν πάρει αυτό που επιθυμεί. Τέλος, οι χειριστικοί άνθρωποι λένε ψέματα για να σας μειώσουν και να σας ‘πάρουν’ τον ερωτικό σύντροφο, να κλείσουν για τον εαυτό τους μια συμφωνία ρίχνοντας εσάς, ή σας κακολογούν απλώς για να τονίσουν τα δικά τους προτερήματα. Τι χρειάζεστε τέτοια άτομα στη ζωή σας;

9. Άνθρωποι που επίτηδες σας πληγώνουν συναισθηματικά

Οι γονείς σας, ο/η σύζυγος, ο/η σύντροφος, η κολλητή φίλη, κάποιο άτομο με το οποίο έχετε στενό δεσμό κάνει διαρκώς αρνητικές παρατηρήσεις, σας κρίνει και σας κατακρίνει με σκοπό να σας μειώσει, να σας υποβιβάσει και να σας πληγώσει. Ο πατέρας που κατακρίνει τον γιο του ότι δεν ‘τρέχει’ σωστά την οικογενειακή επιχείρηση και ότι όταν ο ίδιος ήταν στην ηλικία του έκανε θαύματα, η μητέρα που κατηγορεί την κόρη της ότι δεν ανατρέφει σωστά τα παιδιά της, ο σύζυγος που διαρκώς κατηγορεί την σύζυγό του ότι δεν είναι καλή νοικοκυρά, η σύζυγος που προσβάλλει τον σύζυγο επειδή δε βγάζει όσα λεφτά θα επιθυμούσε η ίδια… Όλα αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα που δείχνουν ότι οι άνθρωποι πληγώνουν τους άλλους συναισθηματικά είτε επειδή αισθάνονται ότι βγαίνουν κερδισμένοι από μια σύγκριση που κάνουν, είτε επειδή νιώθουν ανώτεροι, είτε επειδή απολαμβάνουν να βλέπουν την αδυναμία του άλλου. Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι αυτοί έχουν αρνητική συμπεριφορά και καλό είναι να τους βάλετε όρια και να μάθετε να απομακρύνεστε όταν αρχίζουν την επίθεση, αν δεν μπορείτε να τους βγάλετε εντελώς έξω από τη ζωή σας.

10. Άνθρωποι που είναι πολύ στρεσαρισμένοι και αγχωμένοι

Ξέρατε ότι οι άνθρωποι που είναι πολύ στρεσαρισμένοι και αγχωμένοι κάνουν κακό στην υγεία τους αλλά και στην υγεία των γύρω τους; Οι στρεσαρισμένοι άνθρωποι μεταδίδουν το στρες τους, την πίεση που αισθάνονται, την κακή τους διάθεση και την αρνητική τους σκέψη στους κοντινούς τους ανθρώπους, οι οποίοι μπαίνουν σε ένα αρνητικό σπιράλ σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφοράς. Η έκθεση στο στρες επηρεάζει τον εγκέφαλο, τη σκέψη, το συναίσθημα αλλά και τη συμπεριφορά. Να θυμάστε ότι υπολογίζεται ότι 70-90% των επισκέψεων στο γιατρό σχετίζονται με διαταραχές που έχουν στη βάση τους το στρες!

Δρ Λίζα Βάρβογλη, PhD Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια Harvard Medical School

Πηγή: anelanda.gr

.o-klooun.com

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ